Donacija od skoro šest milijardi dolara o kojoj niko ne priča: Ilon Mask pokrenuo lavinu komentara u svetskoj javnosti

19.02.2022

07:49

0

Prepustite Ilonu Masku da izazove kontroverzu bez da kaže - ili tvituje - bilo šta

Donacija od skoro šest milijardi dolara o kojoj niko ne priča: Ilon Mask pokrenuo lavinu komentara u svetskoj javnosti
profimedia-0647895058 - Copyright Profimedia

U novembru je, prema regulatornom dokumentu, izvršni direktor Tesle Ilon Mask donirao u dobrotvorne svrhe oko pet miliona akcija kompanije, u vrednosti od 5,7 milijardi dolara. 

Interesantno da Mask nije pomenuo donaciju na Tviteru, svom omiljenom komunikacijskom forumu.

Ipak, to nije ugušilo debate unutar i van filantropije, o transparentnosti, poreskim olakšicama i zakonodavstvu Kongresa, zajedno sa spekulacijama o tome gde je tačno novac doniran. 

Neki stručnjaci kažu da je verovatno donirao svoje akcije svom fondu koji savetuju donatori. U suštini su to dobrotvorni investicioni računi na kojima donatori mogu unapred tražiti odbitak poreza, ali nisu zakonski obavezni da distribuiraju novac.

Stručnjaci kažu da bi to bila najpovoljnija strategija za Maska, trenutno najbogatijeg čoveka na svetu sa približnom neto vrednošću većom od 220 milijardi dolara. 

Donacija bi mu omogućila da zatraži poreski odbitak od čak 30% svog prilagođenog bruto prihoda za 2021. godinu, umesto 20% da ga je donirao svojoj fondaciji. 

Mask bi takođe mogao da odbije fer tržišnu vrednost akcija, umesto njihove prvobitne vrednosti.

Maskov pristup donacijama se razlikovao od pristupa mnogih drugih bogatih donatora, koji su često optuživani da objavljuju svoje poklone kao način da poboljšaju svoju reputaciju.

Otprilike mesec dana pre nego što je donirao svoje akcije, Mask se sukobio na Tviteru sa šefom Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, koji je pozvao milijardere da doniraju 6 milijardi na "jednokratnoj osnovi" kako bi pomogli u "okončanju gladovanja".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike