Održavali blizak odnos otkad su se sreli: Tramp je po završetku mandata ostao u kontaktu samo sa jednim svetskim liderom

11.02.2022

14:19

0

Usred pregovora tokom njegovog mandata njih dvojica su razmenili pisma 2018, a na mitingu u Zapadnoj Virdžiniji američki predsednik je sa entuzijazmom izjavio da su se njih dvojica „zaljubili jedan u drugog“

Održavali blizak odnos otkad su se sreli: Tramp je po završetku mandata ostao u kontaktu samo sa jednim svetskim liderom
AP21269060295711 - Copyright AP photo

Otkako je prošle godine napustio mesto američkog predsednika, Donald Tramp je „pričao ljudima da je održavao neku vrstu prepiske ili diskusije sa Kim Džong-unom“, otkrila je u četvrtak reporterka „Njujork tajmsa" Megi Haberman.

U svojoj knjizi o Trampu, „Čovek od poverenja“, koja tek treba da se pojavi, novinarka tvrdila da je bivši predsednik SAD „imao fiksaciju kada je reč o odnosu“ sa severnokorejskim liderom otkako su se upoznali dok je bio na funkciji.

Međutim, Haberman je brzo razjasnila da Trampova tvrdnja da komunicira sa Kimom nije potvrđena i da možda nije tačna.

Veruje se da je Kim jedini strani lider sa kojim je Tramp ostao u kontaktu od kada je napustio funkciju, uprkos njihovom ponekad burnom odnosu. U jednom trenutku Tramp je neslavno nazvao Kima „malim raketnim čovekom“, dok je Severna Koreja uvredila Trampa kao „nepažljivog i nestalnog starca“.

Profimedia
Kim Džong-un

Tramp se sa Kimom sastao tri puta, u Singapuru, Hanoju i u korejskoj demilitarizovanoj zoni i tada je postao prvi aktuelni predsednik SAD koji je kročio na tlo Severne Koreje.

Usred pregovora tokom njegovog mandata njih dvojica su razmenili pisma 2018, a na mitingu u Zapadnoj Virdžiniji Tramp je sa entuzijazmom izjavio da su se njih dvojica „zaljubili jedan u drugog“.

Legalnost bilo kakve komunikacije između Trampa i Kima je nejasna, jer Loganov akt iz 1799. zabranjuje američkim građanima da vode pregovore sa stranim režimima bez prethodnog odobrenja. Bela kuća i američki Stejt department odbili su da komentarišu ove tvrdnje. Trampov predstavnik još nije dao javni komentar na izveštaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike