Preminuo francuski naučnik koji je otkrio virus HIV: Kasniju karijeru su mu obeležile i brojne kontroverze

10.02.2022

18:47

0

Luk Montanjije ostaće upamćen po velikim dostignuću

Preminuo francuski naučnik koji je otkrio virus HIV: Kasniju karijeru su mu obeležile i brojne kontroverze
montanjije - Copyright AP Photo/Cesar Rangel, File

Profesor Luk Montanjije, francuski naučnik koji je u pariskoj laboratoriji otkrio virus HIV tokom osamdesetih, preminuo je u 89. godini.

Za svoj rad dobio je Nobelovu nagradu 2008. godine.

Kako je prenela agencija AFP, Montanjije je preminuo okružen decom.

Profesor se proslavio širom sveta kada je njegov tim 1983. godine na Pasterovom institutu otkrio do tada nepoznati virus. Francuski i američki naučnici au potom analizirali virus, koji je dobio ime HIV - virus humane imunodeficijencije.

Montanjije je bio i osnivač Svetske fondacije za istraživanje i prevencije AIDS, dobitnik je više od 20 nagrada i počasnih titula, uključujući i priznanja Legije časti.

Ipak, u kasnijim godinama karijere je bio prilično omražen u profesionalnim krugovima jer je podržavao homeopatske lekove i promovisao fermentisanu papaju kao navodni lek za Parkinsonovu bolest. Protivio se i vakcinama, što je potvrdio i tokom pandemije koronavirusa. Verovao je da je kovid 19 nastao u laboratoriji u kineskom Vuhanu.

Uprkos svemu, RT prenosi da francuski naučnik ostaje upamćen kao jedan od ključnih ljudi koji su zaslužni što HIV više nije bio smrtna presuda već bolest koja se može pobediti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike