Kim Džong Un ne prestaje da pokazuje mišiće! Objavio slike iz svemira, tvrdi da raketa može da dosegne do SAD! (FOTO)

31.01.2022

07:06

0

Testiranje balističke rakete srednjeg dometa “Hvasong-12” je realizovano tokom jučerašnjeg dana, što je bilo prvi put od 2017. godine da je Pjongjang testirao raketu koja ima kapacitet da nosi nuklearnu glavu

Kim Džong Un ne prestaje da pokazuje mišiće! Objavio slike iz svemira, tvrdi da raketa može da dosegne do SAD! (FOTO)
severna koreja - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja je danas objavila fotografije koje, kako tvrdi, pokazuju testiranje njenog najvećeg projektila u poslednjih nekoliko godina.


Testiranje balističke rakete srednjeg dometa “Hvasong-12” je realizovano tokom jučerašnjeg dana, što je bilo prvi put od 2017. godine da je Pjongjang testirao raketu koja ima kapacitet da nosi nuklearnu glavu, prenela je agencija Rojters, dodajući da je ovo bila sedma proba severnokorejskog naoružanja od početka januara.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA je saopštila danas da ova raketa ima kapacitet da dosegne američku teritoriju Guam u zapadnom Pacifiku, prenosi britanski list "Gardijan".

 


KCNA je objavila dva seta fotografija sa nedeljnog testa, od kojih se na jednoj vidi raketa koja se diže iz svog lansera u blizini granice Severne Koreje sa Kinom, a druga prikazuje slike iz svemira, koje su, kako tvrdi Pjongjang, snimljene kamerom instaliranom na bojevoj glavi rakete.

U izveštaju KCNA se navodi i da je projektil ispaljen po uzdignutoj putanji imajuhi u vidu “bezbednost susednih zemalja”.

Prema proceni južnokorejske i japanske vojske, projektil je preleteo oko 800 km i dostigao maksimalnu visinu od 2.000 km pre nego što je sleteo u more između Korejskog poluostrva i Japana.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

 


Severnokorejski lider Kim DŽon Un je bio prisutan na prethodnim lansiranjima, ali nije prisustvovao jučerašnjem testu.

Nakon najnovijeg testiranja, SAD su izrazile zabrinutost, navodeći da bi sve češći raketni testovi Pjongjanga mogli da budu uvod u obnavljanje testiranja nuklearnog oružja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike