Kompanija „Džonson i Džonson“ obustavila proizvodnju vakcina protiv korone?

08.02.2022

21:26

0

Zbog privremenog zastoja moglo bi da se smanji snabdevanje „Džonson i Džonson“ vakcinom za nekoliko stotina miliona doza

Kompanija „Džonson i Džonson“ obustavila proizvodnju vakcina protiv korone?
Tanjug/AP photo - Copyright Tanjug/AP photo

Američka kompanija „Džonson i Džonson“ je krajem prošle godine bez medijske pažnje zatvorila jedinu svoju fabriku koja proizvodi sastojke vakcine protiv kovida 19, objavio je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore upoznate sa tom odlukom.

Obustava je privremena, a očekuje se da će fabrika u Lajdenu ponovo početi da proizvodi vakcinu nakon nekoliko meseci, piše njujorški dnevnik.

Zbog privremenog zastoja moglo bi da se smanji snabdevanje „Džonson i Džonson“ vakcinom za nekoliko stotina miliona doza, navodi „Njujork tajms“, pozivajući se na jednu od osoba koje su upoznate sa odlukom kompanije.

Objekat, u holandskom gradu Lajdenu, umesto ove, trenutno pravi eksperimentalnu, ali potencijalno isplativiju vakcinu za zaštitu od virusa koji nije povezan sa kovidom 19, navodi se u izveštaju.

„Džonson i Džonson“trenutno ima milione doza vakcine protiv kovida 19 na lageru i nastavlja da snabdeva sve svoje lokacije koje pune i proizvode vakcine po licenci, uključujući južnoafričku firmu Aspen, sa supstancom koja je potrebna za proizvodnju vakcine, navodi kompanija u saopštenju.

- Nastavljamo da ispunjavamo svoje ugovorne obaveze sa KOVAKS-om i Afričkom unijom, saopštio je „Džonson i Džonson“.

„Džonson i Džonson“ je prošlog meseca predvideo čak 3,5 milijardi dolara prodaje svoje vakcine protiv kovida 19 u 2022. godini, što je skok od 46 odsto, ali je lošije u poređenju sa rivalima, a ova kompanija je prijavila prodaju od 2,39 milijardi dolara od vakcine protiv kovida 19 2021. godine, ali nije dostigla sopstveni cilj od 2,5 milijardi dolara, dodaje njujorški list.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike