Amerikanci u potpunosti odobrili i drugu vakcinu, ali jedna stvar zabrinjava

31.01.2022

18:34

0

Vakcina Moderna je druga protiv COVID-19 koja je dobila puno odobrenje FDA - "Pfizer-BioNTech" je odobrena u avgustu 2021

Amerikanci u potpunosti odobrili i drugu vakcinu, ali jedna stvar zabrinjava
fajzer - Copyright AP Photo/Matt Rourke, File

Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je u ponedeljak dala potpuno odobrenje Moderninoj vakcini protiv COVID-19 za upotrebu kod odraslih.

Vakcina zasnovana na mRNA, takođe poznata kao "Spikevak", koristi se u SAD više od 11 meseci pod odobrenjem za hitnu upotrebu.

- Javnost može biti uverena da Spikevak ispunjava visoke standarde FDA za bezbednost, efikasnost i kvalitet proizvodnje koji se zahtevaju od bilo koje vakcine odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Državama - rekla je vršilac dužnosti komesara FDA Dženet Vudkok.

Vakcina Moderna je druga protiv COVID-19 koja je dobila puno odobrenje FDA - "Pfizer-BioNTech" je odobrena u avgustu 2021.

Trenutno, Moderna se daje samo odraslima u SAD. Moderna je saopštila da je prošle jeseni FDA odložila donošenje odluke o tome da li da dozvoli vakcinaciju za decu od 12 do 17 godina zbog zabrinutosti zbog retkog rizika od upale srca koja pogađa uglavnom mladiće i tinejdžere.

U svom saopštenju od ponedeljka, FDA je rekla da je videla retki rizik u roku od sedam dana od druge doze Moderne, posebno kod muškaraca starosti od 18 do 24 godine.

FDA je u ponedeljak saopštila da zahteva od Moderne da nastavi proučavanje slučajeva upale srca nakon vakcinacije.

Upala srca je relativno česta nuspojava infekcije COVID-19, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike