Nekoliko bolnica odbilo da operiše teško bolesnog dečaka (3) jer su mu roditelji nevakcinisani

03.02.2022

14:39

0

Na kraju su majka i otac odlučili da prime cepivo, iako su u četvrtu ustanovu primljeni bez tog zahteva

Nekoliko bolnica odbilo da operiše teško bolesnog dečaka (3) jer su mu roditelji nevakcinisani
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slučaj trogodišnjeg dečaka sa Kipra kome je prvobitno odbijeno lečenje u stranim bolnicama jer su mu roditelji bili nevakcinisani izazvao je zabrinutost oko toga da li lekarima treba dozvoliti da odbiju pacijente.

Nakon što su tri zemlje odbile da leče dečaka, on je sada u Grčkoj i čeka operaciju.

Dečak, čije ime nije poznato, hospitalizovan je sa teškim srčanim oboljenjem. Pošto kiparske bolnice nisu bile u mogućnosti da obave neophodnu proceduru, ministarstvo zdravlja je prošlog četvrtka organizovalo da se dečak preveze u Nemačku.

Međutim, dan pre nego što je transfer trebalo da se desi, bolnica u Frankfurtu obavestila je kiparske vlasti da se to neće desiti jer dečakovi roditelji nisu primili vakcinu protiv kovida 19.

Kipar je predložio da dete bude u pratnji zakonskog staratelja umesto roditelja, ali je ovaj predlog odbijen.

Zvaničnik nemačkog ministarstva zdravlja potvrdio je da ne postoji pravilo koje kaže da bolnice ne mogu da leče nevakcinisane ljude, a kamoli decu čiji roditelji nisu vakcinisani. Međutim, dodao je da svaka bolnica ima svoja ograničenja i da pravi sopstvene dogovore sa pacijentima.

- Zdravstvene politike, uključujući politiku vakcinacije, i njihova konkretna primena odgovornost su država članica, a ne Komisije - rekao je portparol zdravstvenog odeljenja Evropske komisije.

Profimedia
 

Kiparske vlasti su pokušale da nateraju specijalizovane zdravstvene centre u Ujedinjenom Kraljevstvu i Izraelu da izvrše operaciju, ali su odbijene iz istog razloga koji je navela Nemačka.

Na kraju je dete u subotu avionom prebačeno u susednu Grčku i biće operisano u privatnoj bolnici u Atini, saopštila je generalna direktorka kiparskog ministarstva zdravlja Kristina Janaki.

Roditelji dečaka vakcinisali su se u četvrtak, ali bi i dalje morali da čekaju šest nedelja pre nego što bi mogli da budu primljeni u inostrane bolnice, što nije rešenje jer dete mora odmah da bude operisano.

- Znam da se nevakcinisani pacijenti primaju u bolnice u Nemačkoj. Nisam znao da moram da se vakcinišem da bi moje dete bilo operisano u toj bolnici. Da sam to znao, naravno da bih se vakcinisao. Zdrav sam i nisam želeo to da uradim. Smatram da je neprikladno da neko ko je zdrav bude vakcinisan - rekao je dečakov otac Aleksej Matvejev, ruski državljanin koji živi na Kipru.

 

Janaki je rekla da su roditelji unapred obavešteni o tome da treba da se vakcinišu.

Profimedia
 

Kiparski zvaničnici saopštili su da su predložili roditeljima da prime jednu dozu Džonson i Džonson vakcine kako bi ubrzali proces, ali su oni to odbili. Matvejev je odbacio tu tvrdnju i rekao da su Fajzerovu vakcinu primili po savetu nemačkog medicinskog centra.

Dete je tokom leta još jednom operisano, ali je tada bio potreban samo PCR test da bi ga roditelji pratili, kaže Avraam Elija, direktor klinike za pedijatriju u bolnici Makarios, u kojoj se dete trenutno nalazi. Kiparske vlasti su saopštile da su upozorile roditelje da bi se pravila mogla promeniti i da bi valcinacija mogla biti neophodna.

Slučaj malog deteta još jednom je aktivirao etičko pitanje da li lekari treba da odbiju nevakcinisane pacijente ili, u ovom slučaju, nevakcinisane roditelje.

Bolnica u Bostonu u SAD odbila je 31-godišnjeg pacijenta za transplantaciju srca barem delimično zato što nije vakcinisan protiv koronavirusa, rekao je njegov otac.

Brigam i ženska bolnica u Bostonu skinuli su DJ Fergusona sa liste za transplantaciju, rekavši u izjavi za Bi-Bi-Si da zbog nedostatka dostupnih organa moraju da učine sve što mogu „da budu sigurni da pacijent koji dobije transplantirani organ ima najveće šanse za oporavak”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike