Bivši papa traži oproštaj: "Sramota me je zbog svih žrtava seksualnog zlostavljanja!"

08.02.2022

14:27

1

Benedikt (94), odgovarao je na izveštaj nemačke advokatske firme od 20. januara koju je nemačka katolička crkva naložila da ispita kako su se slučajevi seksualnog zlostavljanja rešavali u minhenskoj nadbiskupiji između 1945. i 2019

Bivši papa traži oproštaj: "Sramota me je zbog svih žrtava seksualnog zlostavljanja!"
Papa Benedikt XVI - Copyright Profimedia

Penzionisani papa Benedikt traži oprost zbog postupanja u slučajevima seksualnog zlostavljanja u crkvi, ali priznaje da nije počinio nikakav takav čin

Ovaj 94-godišnji bivši poglavar Rimokatoličke crkve nije priznao da nije počinio ikakve lične ili konkretne greške nakon što je u izveštaju kritikovao svoje postupke u četiri slučaja dok je bio nadbiskup u Minhenu.

Penzionisani papa Benedikt XVI zatražio je u utorak oproštaj za sve "teške grehe" u njegovom postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja sveštenstva, ali nije priznao da nije počinio nikakve lične ili specifične greške nakon što je nezavisni izveštaj kritikovao njegove postupke u četiri slučaja.

- Imao sam velike odgovornosti u Katoličkoj crkvi. Utoliko je veći moj bol zbog zloupotreba i grešaka koje su se dešavale na tim različitim mestima za vreme mog mandata - rekao je penzionisani papa.

Benedikt (94), odgovarao je na izveštaj nemačke advokatske firme od 20. januara koju je nemačka katolička crkva naložila da ispita kako su se slučajevi seksualnog zlostavljanja rešavali u minhenskoj nadbiskupiji između 1945. i 2019. 

Profimedia
 

Benedikt, bivši kardinal Jozef Racinger, bio je na čelu nadbiskupije od 1977. do 1982. godine.

Autori izveštaja su okrivili Benedikta za vođenje četiri slučaja tokom njegovog vremena kao nadbiskupa, optužujući ga za nedolično ponašanje jer nije ograničio službu sveštenika u slučajevima čak i nakon što su bili krivično osuđeni.

U izveštaju su takođe krivi njegovi prethodnici i naslednici, procenjujući da je tokom decenija bilo najmanje 497 žrtava zlostavljanja i najmanje 235 osumnjičenih počinilaca.

Aktuelni minhenski nadbiskup, kardinal Rajnhard Marks, izvinio se prošlog meseca u ime svoje nadbiskupije "zbog patnje koja je naneta ljudima u crkvi tokom poslednjih decenija".

Vatikan je u utorak objavio pismo koje je Benedikt napisao da odgovori na optužbe, zajedno sa tehničkim odgovorom njegovog tima advokata koji je dao početni odgovor od 82 stranice advokatskoj firmi o njegovom skoro petogodišnjem mandatu u Minhenu.

Kritikovali su autore izveštaja zbog pogrešnog tumačenja njihovog podneska i tvrdili da nisu pružili dokaze da je Benedikt bio svestan kriminalne istorije bilo kog od četiri sveštenika u pitanju.

Benediktov odgovor bio je daleko nijansiraniji i duhovniji, iako je nastavio da se zahvaljuje svom pravnom timu pre nego što se uopšte pozabavio optužbama ili žrtvama zlostavljanja.

U pismu, Benedikt je izdao ono što je nazvao "ispovest", podsećajući da dnevna misa počinje tako što vernici ispovedaju svoje grehe i traže oproštaj za svoje greške, pa čak i za svoje "teške greške". Benedikt je primetio da je na svojim sastancima sa žrtvama zlostavljanja dok je bio papa, "iz prve ruke video posledice jedne najteže greške".

- I shvatio sam da smo i sami uvučeni u ovu tešku grešku kad god je zanemarimo ili ne uspemo da je suočimo sa neophodnom odlučnošću i odgovornošću, kao što se prečesto dešavalo i nastavlja da se dešava. Kao i na tim sastancima, još jednom mogu samo da izrazim svim žrtvama seksualnog zlostavljanja svoj duboki sram, svoju duboku tugu i iskrenu molbu za oproštaj.

Izveštaj advokatske firme identifikovao je četiri slučaja u kojima je Racinger optužen za nedolično ponašanje jer nije delovao protiv nasilnika: dva slučaja su uključivala sveštenike koji su vređali druge, dok je Racinger bio nadbiskup i kažnjeni su od strane nemačkog pravnog sistema, ali su držani u pastirskoj službi bez ikakvih ograničenja. Treći slučaj je uključivao sveštenika kojeg je osudio sud van Nemačke, ali je pušten u službu u Minhenu, dok je četvrti uključivao osuđenog sveštenika pedofila kome je dozvoljeno da se prebaci u Minhen 1980. godine, a kasnije je stavljen u službu. Sveštenik je 1986. godine dobio uslovnu kaznu zbog zlostavljanja dečaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike