Održana vojna vežba u Černobilju: Ukrajina nastavlja sa pripremama za rat (FOTO)

05.02.2022

09:49

0

Specijalne snage, policija i nacionalna garda održale su vežbe na snežnim ulicama u blizini napuštenih sovjetskih hotela i zgrada

Održana vojna vežba u Černobilju: Ukrajina nastavlja sa pripremama za rat (FOTO)
Tan2022-2-5_2923125_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Mykola Tymchenko

Ukrajinske snage pucale su na napuštene zgrade i lansirale granate i minobacače u petak tokom urbanih borbenih vežbi u gradu Pripjatu, koji je napušten od nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Specijalne snage, policija i nacionalna garda održale su vežbe na snežnim ulicama u blizini napuštenih sovjetskih hotela i zgrada. Specijalna jedinica za kontrolu zračenja vršila je provere pre vežbi i tokom njih, piše Rojters.

Ukrajina je izvela vežbe dok se zemlja sprema za moguću vojnu ofanzivu nakon što je Rusija poslednjih nedelja, prema pisanju zapadnih medija, okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

- Ovo je bila borba sa neregularnim milicijama u urbanom okruženju - rekao je vojnik, obučen u belu maskirnu opremu, koji nije naveo svoje ime.

Rusija, koja je anektirala Krim od Ukrajine 2014. i podržava separatiste na istoku zemlje, poriče da planira napad, ali zahteva bezbednosne garancije, uključujući pisano obećanje da vojna alijansa NATO nikada neće prihvatiti Ukrajinu kao članicu.

Ukrajina je 26. aprila prošle godine obeležila 35. godišnjicu katastrofe u Černobilju, kada je reaktor u elektrani oko 108 kilometara severno od glavnog grada Kijeva eksplodirao tokom neuspešnog testa bezbednosti.

Rezultat je bila najgora nuklearna nesreća na svetu koja je poslala oblake radijacije širom Evrope.

Trideset i jedan radnik u fabrici i vatrogasac poginuo je neposredno nakon katastrofe, uglavnom od akutne radijacione bolesti.

Hiljade drugih kasnije podlegle bolestima povezanim sa zračenjem, kao što je rak, iako su ukupan broj smrtnih slučajeva i dugoročni zdravstveni efekti i dalje predmet debate.

U Pripjatu je nekada živelo 50.000 ljudi koji su uglavnom radili u fabrici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike