U Turskoj se rešava rusko-ukrajinsko pitanje: Erdogan ubedio Zelenskog da se nađe sa Putinom

04.02.2022

16:53

0

Ankara je odavno izrazila želju da bude posrednik između Moskve i Kijeva

U Turskoj se rešava rusko-ukrajinsko pitanje: Erdogan ubedio Zelenskog da se nađe sa Putinom
Putin Erdogan Zelenski - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici Alexei Nikolsky, Sputnik Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je postigao dogovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o organizovanju sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Moskva je odgovorila pozitivno na naš poziv da Putin poseti Tursku nakon posete Kini. Odredićemo sada datum, a onda, nadam se, želimo da održimo sastanak na visokom nivou, da okupimo Putina i Zelenskog. Postigli smo dogovor sa Zelenskim po tom pitanju - rekao je Erdogan, prenosi CNN Turk.

Erdogan je prethodno posetio Ukrajinu, gde je, između ostalog, sa Zelenskim razgovarao i o želji Ankare da posreduje u rešavanju pitanja Donbasa, prenosi TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da se trenutno ne razgovara o sastanku Putina i Zelenskog u Turskoj.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Redžep Tajip Erdogan

Prema njegovim rečima, Putin je spreman da se sastane sa svakim, ali mora da postoji saglasnost o čemu će se razgovarati i šta bi takvi razgovori mogli da postignu.

Ranije danas Erdogan je izjavio da američki predsednik Džozef Bajden i druge zapadne nacije nisu pomogli da se reši kriza između Rusije i Ukrajine.

Turski predsednik je ocenio i da nema evropskih lidera sposobnih da reše tu situaciju, preneli su danas turski mediji, a navodi agencija Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike