Misterija višestrukog ubistva u Alpima: Biznismenova porodica i biciklista izrešetani, da li se slučaj konačno bliži kraju?

12.01.2022

19:29

0

Nikada niko nije odgovarao za ovaj zločin

Misterija višestrukog ubistva u Alpima: Biznismenova porodica i biciklista izrešetani, da li se slučaj konačno bliži kraju?
Profimedia

Jedan muškarac je uhapšen zbog povezanosti sa četvorostrukim ubistvom koje se dogodilo pre deset godina u Francuskim Alpima.

Iz kancelarije tužioca u Anesiju, na istoku Francuske, potvrđeno je da je muškarac u pritvoru i da se ispituje zbog nedoslednosti tokom ranijih izjava, a takođe mu se proverava alibi.

5. septembra 2012. godine ubijen je britanski biznismen Saad al Hili (50), kao i njegova žena Ikbal (47) i tašta Suhaila al Alaf (74). Zločin se dogodio na šumskom parkingu u blizini sela Ševalin u brdima iznad jezera Ansi.

Ubijen je i francuski biciklista Silvan Molijer (45) koji je upucan sedam puta iz blizine. 

Ćerke nesrećnog para su uspele da prežive. Zina (4) se sakrila u automobilu, a Zajnab (7) je upucana i prebijena, ali se oporavila.

Profimedia
Saad al Hili

Uprkos istrazi koja je pokrenuta širom sveta, pojedinac ili kriminalna organizacija koji stoje iza ovog gnusnog napada nikada nisu pronađeni. Međutim, slučaj očigledno nikada nije zatvoren i istražitelji se nadaju da će uspeti da dođu do počinioca.

Forenzičari su se ponovo vratili na mesto zločina, a početkom 2021. godine detektivi su saopštili da istražuju moguću vezu između ubistava i bandi unajmljenih ubica koji su imali sedište u Parizu.

Meci pronađeni kod jednog člana bande, inače bivšeg policajca, podudaraju se sa tipom oružja kojim je ubijena britanska porodica. Ukoliko je kriminalna grupa bila umešana, možda je zapravo biciklista Molijer bio primarna meta. Kako se navodi, on je radio kao zavarivač u podružnici grupe za nuklearnu energiju "Areva", ali su problemi u njegovom privatnom životu mogli da pruže motiv za ubistvo.

Tokom proteklih deset godina, francuski istražitelji su razmatrali niz teorija počevši od al Hilijevog života u Iraku do "usamljenog psihopate" koji je počinio stravične zločine. Međutim, nikada nije bilo dovoljno dokaza da bi se mogla podignuti optužnica.

Saadov brat Zaid al Hili, koji je uhapšen u Velikoj Britaniji u junu 2013. godine pod sumnjom da je počinio ubistvo, oslobođen je početkom 2014. jer policija nije imala dovoljno dokaza da ga optuži.

Braća, odrasla u Bagdadu pre nego što se porodica preselila u Veliku Britaniju 1971. godine, bila su u bliskoj vezi, ali su se posvađali oko porodične kuće koju su nasledili od majke.

Porodica Hili živela je u selu Klejgejt u Sariju, blizu Londona.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi