Nemilosrdna Austrija: Kako će se sprovoditi zakon o obaveznoj vakcinaciji, na koga se odnosi i kako će se antivakseri kažnjavati

26.01.2022

08:23

0

Sve je detaljno osmišljeno, a nevakcinisani će na svakom koraku moći da budu udareni po džepu

Nemilosrdna Austrija: Kako će se sprovoditi zakon o obaveznoj vakcinaciji, na koga se odnosi i kako će se antivakseri kažnjavati
AP21327581393524 - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Austrijski parlament izglasao je prošlog četvrtka uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida 19 za odrasle od početka februara, što je prva takva odluka u Evropi. Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 137 poslanika, dok su 33 bila protiv.

Novi zakon izazvao je oštru javnu debatu, a desetine hiljada ljudi redovno su demonstrirale otkad je najavljeno da će on važiti od početka februara. Sa druge strane, skoro dve trećine Austrijanaca, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, smatra da je uvođenje obavezne vakcinacije pozitivna stvar.

Prema stavu austrijskih stručnjaka, ova mera bi trebalo da doprinese jakom uticaju budućih talasa koronavirusa i da spreči zatvaranja zemlje.

U Austriji je trenutno dve doze primilo 75 odsto građana, što je blizu cilja od 90 odsto, a odluka o obaveznoj vakcinaciji usledila je nakon što su se dosadašnje epidemiološke mere pokazale nedovoljno podsticajnim.

Za obaveznu vakcinaciju nisu bili samo poslanici vladajućih stranaka - za nju je glasao i veliki deo opozicije, dok je Slobodarska partija Austrije (FPO) bila protiv.

Zakon je za sada izglasan samo u Donjem domu parlamenta i tek treba da bude potvrđen u Gornjem domu 3. februara, posle čega bi opšta obaveza vakcinisanja u Austriji stupila na snagu narednog dana - 4. februara.

Ko će sve morati da se vakciniše?

U obavezi da prime vakcinu protiv koronavirusa su svi građani Austrije koji imaju prebivalište u toj zemlji i 18 ili više godina.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Jedino trudnice i oni koji ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga izuzeti su iz ove obaveze, kao i oni kod kojih se nakon primljenog cepiva ne razvija imunološki odgovor. 

Oni koji smatraju da treba da budu izuzeti moraju da imaju odgovarajući lekarsku potvrdu, koju mogu da izdaju samo lekari epidemiolozi, specijalističke ambulante i službenici javnog zdravstva.

Koliko doza je obavezno da se primi?

Zakon nalaže da se prime početne i naknadne vakcine, kao i da broj vakcina koje će biti primljene posle prve tri ukazom utvrđuje ministar zdravlja.

Trenutno vlada Austrije od svojih građana očekuje da prime tri vakcine protiv koronavirusa. 

Šta je sa onima koji su preležali koronu?

Oni koji su se oporavili od kovida 19 ne moraju da prime vakcinu šest meseci (180 dana) od poslednjeg pozitivnog PCR testa.

AP Photo/Aaron Favila
 

Nakon toga i oni su obuhvaćeni zakonom o obaveznoj vakcinaciji.

Kako će se građani kontrolisati?

Kada zakon stupi na snagu, pismo ministra zdravlja sa informacijama o obaveznoj vakcinaciji trebalo bi da stigne na sve adrese u Austriji. Nakon toga građani koji ne prime cepivo biće podsećani pismom na svaka tri meseca da treba da se vakcinišu.

Zatim će uslediti prve kontrole sredinom marta. Njih će, prema trenutnom planu, sprovoditi policija na javnim mestima. Nasumično će prilaziti ljudima kako bi utvrdili da li se pridržavaju zakona.

Osim toga, planira se i digitalna provera u Registru vakcinisanih, koji je već uveden tokom pandemije. U tom slučaju kazne će se slati automatski.

Koliko su visoke kazne?

Ako policajac prilikom nasumične provere naiđe na nevakcinisanu osobu, može da joj izrekne kaznu u visini od 600 evra. Od tada osoba ima dve nedelje da se vakciniše i da na taj način izbegne plaćanje kazne.

Ako se podnese prigovor na kaznu, u sudskom postupku mogu biti izrečene i veće kazne, do čak 3.600 evra.

Pixabay
 

Nevakcinisani se mogu kazniti najviše četiri puta godišnje, a novac prikupljen od kazni država, prema zvaničnom saopštenju, planira da upotrebi za borbu protiv koronavirusa.

Nevakcinisani, srećom, ne mogu zavrišti u zatvoru, jer zakon o obaveznoj vakcinaciji isključuje pritvor.

U obzir će biti uzimana i finansijska situacija osobe prilikom određivanja visine kazne.

Koliko dugo će zakon važiti?

Obavezna vakcinacija neće biti trajna mera i trebalo bi da traje samo onoliko koliko to zahteva sama pandemija.

Prema trenutnom nacrtu, planirano je da prestane da važi do januara 2024.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Izvršni direktor programa SZO za hitne slučajeve Majk Rajan rekao je da obavezna vakcinacija treba da bude „jasna, nedvosmislena i vremenski ograničena“ i da bi trebalo da se zahteva samo kao poslednje sredstvo ako drugi pokušaji da se poveća stopa vakcinacije ne daju željene rezultate.

Da li je obavezna vakcinacija legalna?

Da, obavezna vakcinacija je legalna ako se može pokazati da je „proporcionalna“, to jest ako može da ublaži efekte pandemije.

Uprkos tome, vlada Austrije dugo je govorila da neće uvesti obaveznu vakcinaciju za sve, a kada je najavljivao promenu, ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da se ona uvodi kao „poslednje sredstvo“.

Protivnici ovog zakona tvrde da je to jednostavno preveliki udar na privatni život stanovnika i slobodu izbora, a nedeljni protesti protiv strogih epidemioloških mera intenzivirani su nakon što je zakon najavljen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike