Amerika nastavlja sa provokacijama: Raspoređuju još 2.500 vojnika u Poljsku, čeka se reakcija Rusije

02.02.2022

09:47

0

Pentagon i dalje nastavlja da tvrdi da „Rusi nemaju nameru da smanje napetosti“, iako ukrajinske vlasti tvrde drugačije

Amerika nastavlja sa provokacijama: Raspoređuju još 2.500 vojnika u Poljsku, čeka se reakcija Rusije
nato vojska - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis, File

Sjedinjene Američke Države rasporediće dodatnih 2.500 vojnika u Poljsku u okviru prebacivanja svojih vojnih snaga u istočnu Evropu, izjavio je danas šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh, prenosi ruski Sputnjik.

- Mi se oslanjamo na američke vojnike. Takve pregovore smo već vodili. SAD su pre neki dan saopštile da će prebaciti više od 8.500 vojnika u celu istočnu Evropu. Izgleda da ćemo imati oko 2.500 dodatnih vojnika - rekao je Soloh za Poljski radio.

Soloh je, takođe, rekao da postoje dva aktuelna plana, pri čemu jedan scenario predviđa da američki vojnici budu prisutni u istočnoj Evropi, uključujući Poljsku, a drugi stvaranje mehanizma za raspoređivanje značajnog broja trupa, ukoliko za tim bude potrebe.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u petak da će premestiti američke vojnike u zemlje istočne Evrope i NATO-a „u bliskoj budućnosti“.

- Poslaću američku vojsku u istočnu Evropu, u zemlje NATO-a, u skorijoj budućnosti. To neće biti veći broj vojnika - saopštila je tada Bela kuća.

Pentagon je potom potvrdio da je stavio oko 8.500 vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Evropi zbog navodnog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Kremlj je više puta negirao te navode, ističući da ruske trupe koje se nalaze na teritoriji svoje zemlje ne predstavljaju pretnju nikome.

Pentagon, međutim, i dalje nastavlja da tvrdi da „Rusi nemaju nameru da smanje napetosti“, iako ukrajinske vlasti tvrde drugačije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike