Putin reagovao na dogovor SAD i NATO: Fundamentalna ruska zabrinutost je ignorisana

02.02.2022

09:24

0

Odnosi Rusije i Zapada eskalirali su u poslednjih nekoliko meseci jer Vašington i Brisel optužuju Kremlj da priprema "invaziju" na Ukrajinu, uporedo jačajući zapadno vojno prisustvo u istočnoj Evropi i preteći pooštravanjem sankcija Rusiji

Putin reagovao na dogovor SAD i NATO: Fundamentalna ruska zabrinutost je ignorisana
Tan2022-2-2_034496_0 - Copyright Tanjug/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Iz odgovora Sjedinjenih Američkih Država na bezbednosne garancije koje je tražila Rusija sasvim je jasno da je američka strana ignorisala fundamentalnu zabrinutost Rusije, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Na konferenciji za novinare, posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ruski predsednik je rekao da Rusija pažljivo analizirala odgovore dobijene 26. januara od SAD i NATO na zahtev Moskve da se pruže bezbednosne garancije, prenosi RIA Novosti.

- Jasno je, obavestio sam i premijera o tome, da je fundamentalna ruska zabrinutost ignorisana. Nismo videli adekvatno razmatranje naša tri ključna zahteva - rekao je Putin.

U glavne ruske zahteve Putin je uvrstio sprečavanje širenja NATO, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi u stanje iz 1997. godine.

Odnosi Rusije i Zapada eskalirali su u poslednjih nekoliko meseci jer Vašington i Brisel optužuju Kremlj da priprema "invaziju" na Ukrajinu, uporedo jačajući zapadno vojno prisustvo u istočnoj Evropi i preteći pooštravanjem sankcija Rusiji.

Moskva odbacuje sve optužbe i podseća da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska jer je polovinu pripadnika svojih oružanih snaga resporedio na istok blizu linije razdvajanja i dozvolio da se iz zabranjenog oružja otvara vatra na jedinice milicija.

Kremlj je više puta ponovio da je cilj priče o ruskoj agresiji na Ukrajinu da se dovedu strane trupe blizu ruskih granica, da se u Ukrajinu "upumpava" oružje i da se na taj način ta zemlja gura u vojne avanture.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike