Pre 30 godina, 28.000 gumenih patkica izgubilo se na moru: Danas, zahvaljujući tome svašta znamo o okeanima (VIDEO)

02.02.2022

08:17

0

Autor: 24sedam

Nezgoda na moru dovela je do velikih naučnih otkrića

Pre 30 godina, 28.000 gumenih patkica izgubilo se na moru: Danas, zahvaljujući tome svašta znamo o okeanima (VIDEO)
patkica1 - Copyright Profimedia

Pre tridesetak godina, u Tihi okean je s teretnog broda pao kontejner koji je sadržao 28.000 plastičnih igračaka. Brod je, inače, bio na putu od Hongkonga ka SAD. Tada niko nije mogao da pretpostavi da će igračkice plutati svetskim okeanima i koju deceniju kasnije.

Iako plastične patkice sigurno ne doprinose mnogo čistoći već dovoljno zagađenih okeana, ova neobična flota je zaslužna što danas možemo mnogo bolje da razumemo okeanske struje.

Kontejner s 28.000 gumenih pataka, kornjača, dabrova i žaba krenuo je ka Americi u januaru 1992. godine, ali je oluja poremetila planove.

Snažni talasi i moćni vetrovi igračke su odgurali prema obalama širom sveta.

Profimedia
 

Igračkice su nalazili na obalama Havaja, Aljaske, Južne Amerike, Australije, a bilo ih je i u arktičkom ledu.

Ljudi koji su šetali plažama skupljali su ih i, korak po korak, putovanja plastičnih igračaka za kupanje privukla su pažnju naučnika.

- Imam sajt koji služi da mi ljudi, iz svih krajeva sveta, šalju slike patkica koje su našli. Veoma brzo mogu da ustanovim da li pripadaju toj grupi izgubljenih igračaka - rekao je Kurtis Ebesmejer, penzionisani okeanograf koji je slobodno vreme posvetio mapiranju patkica.

Naime, vreme potrebno igračkama da stignu do različitih delova sveta i rute kojima su išle pružili su mnoge neočekivane uvide u struje okeana.

Ebesmejer je preuzeo vodeću ulogu u studijama, nakon što je nekoliko godina ranije prikupio podatke posle slične brodske nesreće.

Kad je više od 60.000 "Najkijevih" patika završilo u moru, a zatim otplutalo na zapadnu obalu SAD i Kanade, angažovao je mrežu kupača da dojave šta su pronašli.

Kontaktirali su s njim i kada su otkrili gumene patke, prateći njihovo poreklo kroz zaštitni znak proizvođača.

- Nezgoda s gumenim igračkama donela je naučnicima pravu riznicu podataka. Jednim potezom došlo se do hiljada podataka, jer u uobičajenim uslovima ne bismo jednostavno bacili u more toliko naučnih mernih instrumenata odjednom - rekla je Johana Baer, okeanograf sa Univerziteta u Hamburgu.

Ipak, ideja istraživanja okeanskih struja uz pomoć plutajućih uređaja nije nova, već je jedna od najstarijih metoda.

Davne 1864. istraživač Georg von Nojmajer iz nemačke pomorske opservatorije u Hamburgu bacio je bocu s porukom u more dok je plovio s rta Horn.

U pismu je tražio od nalazača da izvesti gde je i kada pronađena boca.

Stigla je do Australije i to je pomoglo boljem razumevanju velikih okeanskih struja.

Danas naučnici koriste uređaje opremljene GPS-om za beleženje preciznih podataka o temperaturama, salinitetu vode ili vazdušnom pritisku koji se odašilju putem satelita.

Profimedia
 

- Postoje i uređaji koji tonu s površine do dubine od jednog i dva kilometra, prikupljajući podatke, pa se vraćaju na površinu - poručio je okeanograf Jorg-Olaf Volf sa Univeriteta Oldenburg.

Podaci koje su osigurale flote gumenih igračaka bili su daleko manje precizni.

- Ali to je bolje nego ništa, pogotovo zato što su podaci generisani besplatno - kaže on, napominjući da visoka cena digitalnih mernih uređaja znači da je nemoguće koristiti ih u tako velikim brojevima.

Šta smo saznali?

Patke, dabrovi i žabe prvo su kružile u smeru suprotnom od kazaljke na satu u severnoj pacifičkoj struji, od Sitke na obali Aljaske, duž Aleutskih ostrva, kraj Kamčatke i konačno natrag preko Tihog okeana uz zapadnu obalu SAD do Aljaske.

Godine 1994, 1998, 2001. i 2003. Ebesmejer je primio izveštaje o nalazima iz Sitke, što sugeriše da su neke od igračaka napravile nekoliko krugova.

Druge su "pobegle" iz vrtloga i stigle do Havaja i Australije.

- Možda je jedno od najuzbudljivijih otkrića da su igračke odlutale iz Tihog okeana u Severni Atlantik. To su predvideli odgovarajući modeli, ali životinje su dokazale da se to zaista može dogoditi - otkrili su naučnici.

Stručnjaci kažu da su otplutale prema severu kroz Beringov moreuz u Arktički okean, dosegnuvši Grenland, iako ostaje nejasno jesu li bile smrznute u ledu ili su "sedele" na ledenim bovama.

- Ova ruta je bila zanimljiva potvrda da tamo postoji površinska struja koja prelazi toliku udaljenost - kaže Volf.

I danas postoji grupa od 2.000 patkica koje cirkulišu u strujama Severnog Pacifika, u vorteksu struja koje se protežu između Japana, jugoistočne Aljaske, Kodijaka i Aleutskih ostrva.

- Uvek smo znali da postoji taj vorteks, ali dok se nisu pojavile patkice, nismo mogli da zaokružimo svoja saznanja - poručio je Ebesmajer.

Inače, u tom području se nalazi i Veliki pacifički tepih od smeća, ostrvo sačinjeno od plutajućeg đubreta, uglavnom plastike.

Profimedia
 

Dobar deo tog otpada je u strujama završio na isti način kao i igračke - zahvaljujući izgubljenim brodskim kontejnerima.  Iako se ne može tačno znati koliko kontejnera nestane u moru svake godine, okeanografi pretpostavljaju da broj može da varira od nekoliko stotina do 10.000.

Neočekivana otkrića

Volf je koristio bove kako bi istražio kako se otpad distribuira u Severnom moru, kao deo interdisciplinarnog tima osnovanog 2016.

Bacili su u Severno more 65.000 malih drvenih bova označenih brojem i zahtevom da se prijavi njihov pronalazak s detaljima o mestu i vremenu.

 

Ovaj projekat je takođe pružio neočekivane uvide u to da se struje u Severnom moru mogu preokrenuti pod određenim uslovima.

- Iznenada smo primili izveštaje iz Engleske koji su pokazali da bove više ne plutaju u smeru suprotnom od kazaljke na satu kao i obično, već u smeru kazaljke na satu - kaže Volf. Naučnici nisu znali da je to moguće.

Takve studije mogu omogućiti bolje razumevanje distribucije plastičnog otpada kako bi se razvili načini za postupanje s njim.

Profimedia
 

Korišćenje plutajućih instrumenata takođe može pružiti podatke za razvoj meteoroloških modela i poboljšati prognoze, kao i predviđanja za decenije koja dolaze, s obzirom na klimatske promene.

Za sada nije jasno šta se dogodilo s gumenim igračkama koje nisu pronađene.

Volf veruje da ih više nema u morima.

Nakon 30 godina vetra, talasa i UV zračenja, gumene patke i žabe su se verovatno pretvorile u mikroplastiku.

Ipak, postoji mogućnost da je nekoliko igračaka još negde na otvorenom, možda smrznuto u ledu, i da bi mogle da se pojave.

- Gumene patke imaju zastrašujuće dug vek trajanja, kao i sva plastika koja se vrti u moru - zaključila je Johana Baer.

Danas znamo da postoji oko 11 vrsta okeanskih strujanja širom planete, a sva mogu biti potencijalna predvorja za svetski otpad. Patkice su dokaz koliko je plastika izdržljiva.

- One koje se i posle 19 godina pojave na Aljasci i dalje su u dobrom stanju - kazao je Ebesmejer.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike