Amerikanci spremni da se bore do poslednjeg Ukrajinca: Da li će Ukrajina postati „novi Avganistan“?

26.01.2022

20:14

0

Autor: Milan Ivanić

SAD bi eventualnim ratom stvorile još jedan problem Moskvi, a Ukrajinci bi morali da kupuju još oružja što bi samo dodatno napunilo američku kasu

Amerikanci spremni da se bore do poslednjeg Ukrajinca: Da li će Ukrajina postati „novi Avganistan“?
AP22020041850813 - Copyright AP Photo

Situacija oko Ukrajine se zaoštrava iz dana u dan. Sa jedne strane, zapadni mediji govore da Moskva sprema invaziju na Ukrajinu, dok Rusija to negira i traži garancije od NATO da prestane da se širi na istok.

Mediji sa Zapada svakodnevno histerišu o „ruskoj agresiji“ iako ni jedan ruski vojnik ni stopu nije prešao rusku granicu, a vojne baze NATO pakta se nalaze širom sveta. Mnoge od njih su, gle čuda, u neposrednoj blizini granice Rusije, dok ruskih baza nema u Meksiku ili Kanadi. Ipak, to nije dovoljan razlog da zapadnjačka propagandna mašina ne govori o „ruskoj pretnji“. 

NATO šalje vojsku na istok

NATO saveznici stavili su svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO, "kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice".

AP Photo/Mindaugas Kulbis, File
 

Prethodnih dana, brojne članice Severnoatlanske alijanse su objavile procene koje se tiču aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

S druge strane, dok NATO na čelu sa SAD pokazuje zube Moskvi, istovremeno povlači svoje diplomate iz Ukrajine jasno pokazujući ukrajinskom narodu koliko je zaista uz njih. Prvo su to uradili oni koji rat najviše priželjkuju – Amerikanci, a za njima su, kao na traci, svoje diplomate povukli Britanci, Kanađani...

„Novi Avganistan“

Ukrajinci bi na trenutak trebalo da zaborave na zaslepljujuću mržnju prema Rusima i da se sete kako su Amerikanci postupili, pre samo nekoliko meseci, sa svojim saveznicima u Avganistanu. Kada je doneta odluka o povlačenju američke vojske iz ove zemlje, nastala je opšta bežanija, a Talibani su munjevito zauzeli delove zemlje koji nisu bili pod njihovom kontrolom. Vojsci SAD su tada bili bitniji njeni službeni psi, za koje je bilo mesta u avionima, nego za Avganistance koji su im služili godinama. Svoje sluge su ostavili na milost i nemilost Talibanima.

Profimedia
 

Ne treba imati sumnju da će se isto tako Vašington poneti prema Ukrajincima ukoliko dođe do eskalacije sukoba. Time bi Ukrajina, ukoliko se njeni lideri ne opamete, mogla da bude „novi Avganistan“ u Evropi.

Srbi imali priliku da osete isto „savezništvo“

Amerikanci su ovu strategiju preuzeli od Britanaca, koji su je kroz vekove doveli do savršenstva i, upravo zahvaljujući istoj, svojevremeno napravili imperiju u kojoj sunce ne zalazi. Formula je veoma prosta: „umesto da u borbi protiv protivnika ginemo mi, bolje je da za nas ginu drugi narodi“.

Ovu strategiju „perfidnog Albiona“ su, nažalost, osetili i Srbi na svojoj koži. Engleska obaveštajna služba je debelo pomogla puč 27. marta 1945. godine i time nas gurnula u sukob sa neuporedivo jačim Silama Osovine. 

Kada su pučisti odradili svoj zadatak, potražili su vojnu pomoć Velike Britanije. Odgovor je bio hladan: „Trenutno nismo u mogućnosti da vam pomognemo“. Posle upornog moljenja, pučistima je cinično odgovoreno da ako žele da dobiju oružje za borbu protiv Trojnog pakta mogu da napdanu Albaniju, otmu njihovo naoružanje i time se suprostave Nemcima. 

U Drugom svetskom ratu je stradalo dva miliona Srba, a Velika Britanija je bila jedna od država pobednica.

Borba do poslednjeg Ukrajinca

Istu strategiju sada koriste Amerikanci. Svako objektivan će primetiti da je Ukrajina u svim sferama inferiorna u odnosu na Rusiju, te da u eventualnom vojnom sukobu nema nikakve šanse. To međutim ne smeta Vašingtonu, jastrebovima u američkoj vojsci i Vojno-industrijskom kompleksu da gura ovu zemlju u sukob koji može samo da izgubi.

Ruska vojna vozila pred ukrcavanje u avione; Tanjug/RU-RTR Russian Television via AP
 

SAD bi time stvorile još jedan problem Moskvi, a Ukrajinci bi morali da kupuju još američkog oružja što bi samo dodatno napunilo kasu vojne industrije u Americi. To što bi ukrajinskim majkama sinovi dolazili u sanducima, nije mnogo briga gospodu u Vašingtonu. Na kraju krajeva, to je za njih samo biznis.

Na Kijevu je da shvati o kakvoj perfidnoj igri se radi. Amerikanci zaista žele sukob sa Rusijom i učiniće sve da do njega dođe. Ukoliko uspeju u svojoj nameri, oni će biti spremni da se protiv Rusa bore do poslednjeg Ukrajinca.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike