Izrael ukida kovid propusnice? Ministar poručio: Nemaju osnova ni u ekonomiji ni u epidemiologiji! A šta vi mislite? (ANKETA)

19.01.2022

15:09

0

Bio bi to drastičan preokret u dosadašnjoj strategiji upravljanja pandemijom

Izrael ukida kovid propusnice? Ministar poručio: Nemaju osnova ni u ekonomiji ni u epidemiologiji! A šta vi mislite? (ANKETA)
izrael - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

- Izrael bi trebalo da ukine sistem zelenih propusnica - poručioje tamošnji ministar finansija Avigdor Liberman, na dan kada je usled širenja zaraze koronavirusa evidentirano rekordnih 65.259 slučajeva.

Kovid propusnice su u mnogim zemljama dovele do velikih sporova, a neretko i nasilnih protesta. 

Liberman je, kako prenosi Džerusalem post, o toj temi govorio nekoliko sati nakon što su on, premijer Naftali Benet i ministar zdravlja Nican Horovic na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 miliona besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.

AP Photo/Maya Alleruzzo
 

- Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci. Ono čega ima, ima direktne štete za ekonomiju i dnevno funkcionisanje, a zelene propusnice značajno doprinose i širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas - napisao je Liberman na Tviteru.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu dobiti samo vakcinisani, oni koji su preležali kovid ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test važi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu javnih prostora, u nekim slučajevima i radnih mesta.

Sa širenjem omikrona, eksplodirao je broj infekcija među vakcinisanima kao i broj reinfekcija. 

Zdravstveni zvaničnici i stručnjaci, uključujući i Nahmana Aša, direktora u izraelskom Ministarstvu zdravlja koji operativno upravlja sistemom javnog zdravlja, smatraju da vakcinacija i prebolevanje bolesti i dalje daju određeni stepen, zaštite pa se zasad zalažu da propusnice još ostanu na snazi. Istovremeno, priznaju da će u nekom trenutku morati da revidiraju njihov smisao.

 

 

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih preokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji upravljanja pandemijom, ocenjuje Džerusalem post.

Aš je u utorak upozorio da u državi vrhunac trenutnog talasa zaraze verovatno još nije dosegnut. - Očekujem da će do toga doći za nedelju-dve. Broj hospitalizovanih pacijenata i dalje je u porastu, ali se usporava, izjavio je.

Pojasnio je i odluku o skraćivanju izolacije sa sedam na pet dana (uz obavezno testiranje brzim testom po isteku perioda) za zaražene kao i za nevakcinisane koji su bili u bliskom kontaktu s nekim inficiranim.

- Ogroman broj potvrđenih slučajeva i izolovanih jako opterećuje našu ekonomiju. Preduzeli smo nekoliko preventivnih koraka koji bi trebalo da smanje rizik, a to uključuje obavezan test pre izlaska iz izolacije, čega dosad nije bilo. Takođe, dok god imate simptome, zabranjen vam je izlazak - izjavio je.

"To nikada nije trebalo da uradimo"

U razgovoru za Unherd, Siril Koen, jedan od savetnika izraelske vlade za pitanje vakcinacije i šef katedre za imunologiju na Univerzitetu Bar Ilan, izjavio je da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale "irelevantne" i da očekuje njihovo skoro ukidanje.

- Kada je reč o omikronu, razlike među vakcinisanima i nevakcinisanima u smislu prenosa virusa gotovo nema, svi se mogu zaraziti manje-više jednako - izjavio je priznajući da su zelene propusnice dobrim delom uvedene, zapravo, kao podsticaj na vakcinaciju.

Profimedia
 

- Morate da shvatite da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužno tu samo kako bi sprečile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cepljenje. I ne bih sada hteo da govorim o političkim aspektima, ali to vam je realnost - kazao je Koen.

On i njegovi kolege su, kaže, razočarani što vakcine ipak ne zaustavljaju prenos virusa kao što su se na početku nadali. Oprezno predviđa da bi u budućnosti kovid mogao da bude poput gripa, s lakšim i težim sezonama, a da bi do te endemske faze most mogao biti upravo omikron soj.

Kada je reč o izraelskoj strategiji borbe protiv koronavirusa, smatra da nije bilo puno grešaka, ali da je jedna ipak bila velika i zbog nje se izvinio, a to je zatvaranje škola.

- Obrazovanje nije trebalo ni da pipnemo. Nikada, nikada, utvrdio je Koen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike