Angela Merkel odbila Gutereša: Neće da radi u UN - zahvalila se na ponudi!

19.01.2022

12:35

0

Angela Merkel želi da uživa u penzionerskim danima

Angela Merkel odbila Gutereša: Neće da radi u UN - zahvalila se na ponudi!
Yoan Valat/Pool Photo via AP

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel odbila je ponudu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da radi u svetskoj organizaciji.

Kabinet Merkelove je saopštio, kako prenose nemački mediji, da je prošle nedelje razgovarala telefonom sa Guterešom i da se zahvalila na ponudi, ali i da mu je rekla da ne može da je prihvati.

Prema medijima, ponuđeni posao bio bi interesantan za nju pošto je suvereno "vladala međunarodnom političkom scenom i dalje uživa veliki ugled", ali je posao odbila jer želi da uživa u penzionerskim danima.

Mediji podsećaju da je Merkelova tokom poslednjeg putovanja u Vašington najavila da neće žuriti sa preuzimanjem novih zadataka.

Generalni sekretar UN ponudio je Merkelovoj da bude deo visokog savetničkog tima u svetskoj organizaciji.

Agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u UN, kako prenose nemački mediji, ponudio je Merkelovoj predsedavanje telom o globalnim javnim dobrima, koja potencijalno treba da koriste svim građanima sveta.

John Macdougall/Pool via AP
 

Gutereš je ponudu Merkelovoj uputio pismom.

Telo o globalnim javnim dobrima je Guterešov projekat koji je deo reforme UN.

U svom izveštaju o reformi UN prošle godine, on je najavio da će pozvati bivše šefove država i vlada da uspostave globalnu listu javnih dobara, i druge oblasti od zajedničkog interesa gde je potrebno poboljšati upravljanje.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti