Britanija ukida kovid mere: Nema maski, rada od kuće...

19.01.2022

14:50

0

Autor: 24sedam

Zemlja će naučiti da živi sa virusom

Britanija ukida kovid mere: Nema maski, rada od kuće...
Kirsty O'Connor, Pool via AP

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je da se u toj zemlji ukidaju kovid propusnice, obaveza nošenja maski i rad od kuće.

Kako je naveo, poslednji podaci ukazuju da je talas infekcija, prouzrokovan omikronom, prošao svoj vrhunac.

To znači da kovid propusnice više neće biti potrebne i da se od građana neće zahtevati da rade od kuće.

- Vlada više neće nalagati nošenje maski - poručio je Džonson dodavši da više neće na sanzi biti tzv. Plan B već će se vratiti na Plan A.

Đaci neće morati da nose maske u učionicama, a slično će važiti i u drugim zatvorenim prostorima.

AP Photo/Frank Augstein
 

- Verovaćemo rasuđivanju britanskog naroda i neće više biti prekršaj ukoliko se maske ne nose - dodao je Džonson.

Takođe, organizacije mogu same odlučiti da li će koristiti zdravstvene propusnice. Kada je reč o staračkim domovima, posete su ponovo dozvoljene.

Džonson je naveo da će uskoro doći vreme da ni samoizolacija više neće biti neophodna, a da će zaraženi virusom jednostavno "morati da budu pažljivi i uviđajni prema drugima".

Džonson je u Parlamentu poručio da će vlada definisati dugoročnu strategiju za život sa korona virusom i rekao da bi građani trebalo da budu oprezni tokom poslednjih nedelja zime, jer pandemija još nije gotova.

On je rekao i da omikron soj "nije blaga bolest za sve, pogotovo ne za one koji su nevakcinisani".

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Džonson: Neću dati ostavku

Boris Džonson je izjavio da neće podneti ostavku i da građani treba da sačekaju ishod parlamentarne istrage o spornim zabavama u Dauning stritu tokom lokdauna.

Na pitanje jedne opozicione poslanice iz partije liberalnih demokrata da li je došlo vreme da podnese ostavku, Džonson je kratko odgovorio: "Ne".

- Iskreno se izvinjavam zbog pogrešnih procena koje su donete - rekao je Džonson i dodao da treba sačekati istragu sledeće sedmice pre donošenja zaključaka.

Podsetimo, dok su Britanci morali da se pridržavaju strogih korona mera tokom pandemije, otkriveno je da su mnogi zvaničnici, uključujući i premijera, partijali tokom lokdauna i to u njegovoj rezidenciji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti