Jedni se opuštaju, drugi zatvaraju čitave gradove: Kako se države bore sa omikronom

16.01.2022

11:31

0

Omikron donosi blažu kliničku sliku, ali to pojedinim državama nije dovoljno

Jedni se opuštaju, drugi zatvaraju čitave gradove: Kako se države bore sa omikronom
omikron-kina - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Omikron se širi munjevitom brzinom, ali izaziva blagi oblik oboljenja.

Zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Španije, Danske i Kine na različite načine se bore sa pandemijom.

Francuska: Svađa oko škola

Sedmodnevna incidencija preko 2.800 i gotovo 370.000 novoobolelih i to u roku od 24 sata, zabeležena je u Francuskoj, prenosi Dojče vele. Pod uticajem ovih brojki Senat u Parizu je krajem sedmice pooštrio pravila za nevakcinisane. Oni od sada više neće smeti u ugostiteljske objekte ili javne ustanove kao ni u vozove i avione. Do sada je to bilo moguće uz negativan test. Senat je međutim odbio pooštrenje kazni u slučaju nepoštovanja pravila. Ove strože mere će biti na snazi sve dok je broj pacijenata na intenzivnoj u francuskim bolnicama veći od 10.000. Trenutno je takvih pacijenata više od 24.000.

AP Photo/Thibault Camus
 

Škole ostaju otvorene. Francuska je ionako samo na početku pandemije kratko zatvarala obrazovne ustanove. Međutim, među prosvetnim radnicima vlada nezadovoljstvo. Prošlog četvrtka su stupili u štrajk jer se pravila stalno menjaju.

Danska: Popuštanje mera i vakcinacija

Za razliku od Pariza, na ulicama Kopenhagena vladaju normalni uslovi. Ništa ne ukazuje na to da zemlja prolazi kroz fazu ekstremne incidencije od preko 2.500. Dnevno se u Danskoj zarazi preko 20.000 ljudi. Zoološki vrtovi, zabavni parkovi, bioskopi i pozorišta i dalje su otvoreni, ali je ulaz dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preboleli koronavirus kao i onima koji pokažu negativan test.

Tanjug/AP Photo/Mahesh Kumar A.
 

Talas omikrona protiče mnogo blaže od očekivanog, a situacija na intenzivnoj nezi, kako kaže ministar zdravstva Magnus Heunike, pod kontrolom je. Trenutne brojke su visoke no poslednjih dana su u konstantnom padu.

Više od 80 posto građana je vakcinisano, a skoro 55 odsto je primilo treću dozu. Za posebno ugrožene grupe stanovništva u pripremi je i četvrta doza cepiva.

Španija: Sporna „gripalizacija"

Španija već neko vreme raspravlja o intervjuu premijera Pedra Sančeza u kojem je rekao kako bi na koronavirus, s obzirom na visoku stopu vakcinaciju, trebalo sve više gledati kao na grip.

S obzirom na incidenciju od 1.400 i puna odeljenja intenzivne nege, lekari i naučnici su poručili da se koronavirus ne može upoređivati s gripom. 

- Pandemija još nije gotova a trenutno ni ne znamo u kojem smeru se kreće - rekao je Oskar Zuriaga, potpredsednik Španskog epidemiološkog društva.

Tanjug/Bodo Schackow/dpa via AP
 

Španija je podeljeno oko mera. I dok je u Madridu, uprkos incidenciji od preko 1.000 od mera na snazi samo nošenje maske, u drugim regionima je u javni život uvedeno pravilo 2G, dakle pristup samo vakcinisanima ili onima koji su preboleli virus.

Velika Britanija podeljena

I u Velikoj Britaniji je društvo podeljeno oko pitanja kako se odnositi prema koronavirusu. I ovde je incidencija s 1.500 visoka ali je to slučaj i s vakcinacijom od 80 posto. Jedni pozivaju na opuštanje, drugi na oprez. Lider britanske krizne grupe za koronavirus, Klajv DIks, poziva na „novu normalnost" s obzirom na to da je kod omikron varijante smrtnost uporediva s onom kod gripa. On traži „ciljanu strategiju" samo za ugrožene grupe. U Velikoj Britaniji je preko 90 posto stanovništva cepljeno, a preko 60 odsto je primilo i treću vakcinu.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Krajem sedmice karantin je skraćea na pet dana kako bi se ublažili izostanci. Još pre samo nekoliko dana je u bolnice poslato 200 vojnika - da zameni osoblje koje je na bolovanju zbog koronavirusa. Broj operacija koji je odgođen zbog pandemije je porastao na šest miliona.

Veliak Britanija je najavila i ukidanje korona propusnica, a nezadovoljstvo građana je ogromno jer i sami zvaničnici, počevši od premijera Borisa Džonsona, nisu poštovali mere.

Kina: Nulta tolerancija

Nasuprot mnogim evropskim zemljama u Kini nema govora o popuštanju mera i to uprkos činjenici da se je tamo već mesecima incidencija ravna nuli. Međutim, tri metropole su u potpunoj izolaciji: Sijian sa 13 miliona, Anjang sa 5,5 miliona i Judžu sa milion stanovnika.

Stavili grad od 5 miliona stanovnika u lokdaun zbog pedesetak slučajeva korone

Stroge mere su deo stroge nulte strategije kovida. Već kod pojave prvih slučajeva izoluju se celi gradovi. Svi stanovnici se testiraju i ne smeju napuštati svoje domove. Praktiikuje se i prisilno smeštanje u karantinske hotele. Aplikacija za praćenje koronavirusa je u Kini obavezna tako da je prilično jednostavno moguće praćenje zaraza i zaraženih. Oni koji stižu u Kinu nekim od preostalih letova prisiljeni su na dugotrajni karantin.

Profimedia
 

Zvanično se u Kini od početka pandemije zarazilo oko 100.000 ljudi. Francuska i Španija trenutno beleže više zaraženih - dnevno. Ako se izuzmu pojedini gradovi u izolaciji, svakodnevni život u Kini se više-manje normalizovao. Ipak, računa se da će se rigorozna politika nulte tolerancije zadržati najmanje do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sredinom marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike