Nastavnici u Francuskoj otpočeli štrajk zbog zbunjujućih epidemioloških mera: I roditelji ih podržavaju, opozicija stala uz njih

13.01.2022

16:55

0

Protivnici Emanuela Makrona iskoristili su ovaj trenutak da ukažu na propuste vlade aktuelnog predsednika u borbi protiv pandemije

Nastavnici u Francuskoj otpočeli štrajk zbog zbunjujućih epidemioloških mera: I roditelji ih podržavaju, opozicija stala uz njih
AP22010537384635 - Copyright AP Photo/Daniel Cole, Pool

Veliki broj francuskih nastavnika stupio je u štrajk u četvrtak, a najveći sindikat nastavnika rekao je da je polovina osnovnih škola zatvorena jer osoblje traži jasne instrukcije od vlade o merama protiv koronavirusa.

Kako predsednička izborna kampanja u Francuskoj počinje uoči aprilskog izlaska na birališta, ovaj zahtev ozbiljan je udarac za vladu predsednika Emanuela Makrona koja se ponosila time što su škole u ovoj državi ostale otvorene i što je time ublažen pritisak na roditelje tokom pandemije.

Dok je ministarstvo obrazovanja saopštilo da je skoro 40 odsto nastavnika u osnovnim školama napustilo radna mesta, najviši sindikat "Snuipp" naveo je cifru od 75 odsto, kao i da je praktično svaka druga škola zatvorena.

Štrajk "pokazuje rastući očaj u školama", rekao je "Snuipp" u saopštenju od utorka, kojim je štrajk i najavljen.

Sindikat se žali da njihovi članovi ne mogu da predaju kako treba, da nisu adekvatno zaštićeni od infekcije koronavirusom i da često čuju za promene zdravstvenih mera preko medija, a ne od viših rukovodilaca koji bi trebalo da im saopšte smernice koje se odnose konkretno na njih.

- Vlada najavljuje stvari, ali niko ne razmišlja o tome šta to znači za osoblje na terenu - rekao je ove nedelje za AFP Olivije Flipo, direktor jedne pariske škole.

Profimedia
 

S obzirom na to da su mnogi đaci bolesni i da imaju poteškoće u kombinovanju učenja na daljinu sa ličnom nastavom, "nije otvorena škola, već neka vrsta 'dnevnog boravka'", saopštio je "Snuipp".

Neki roditelji sa kojima je AFP razgovarao na ulici podržali su štrajk.

- Razumem nastavnike i njihov položaj. Odeljenja su prevelika, nisu dovoljno plaćeni, njihovi uslovi rada nisu najbolji - rekao je Akim Aušiš ispred škole na severoistoku Pariza.

- To je njihov način da se čuje njihov glas. Razumem šta traže, opravdano je, ne rade ovo da bi nas nervirali - rekla je poreska savetnica Aleksandra Stojek.

Upravljanje krizom

- Javnost je do sada mislila da su vlada i predsednik Emanuel Makron pravilno upravljali krizom - rekao je za AFP Bris Tenturije iz "Ipsosa".

Ali ako dođe do značajnog prekida rada zbog štrajka, "ta ravnoteža rizikuje da bude srušena", dodao je on.

Emanuel Makron; Aris Oikonomou, Pool Photo via AP
 

Makronovi izazivači na predsedničkim izborima uhvatili su se za štrajk, a kandidati krajnje levice i socijalista Žan-Luk Melanšon i An Idalgo pridružili su se demonstrantima u Parizu.

Vršilac dužnosti šefa ekstremno desničarskog Nacionalnog mitinga Džordan Bardela rekao je da štrajk pokazuje da je "problem iznad svega Emanuel Makron".

Motivisana dugim redovima za testove ispred apoteka, vlada je ove nedelje ublažila pravila o kovid proverama za studente koji su bili u društvu zaražene osobe, a premijer Žan Kasteks najavio je promene u večernjim vestima u ponedeljak.

- Slušali smo i napravili promene - rekao je portparol vlade Gabrijel Atal novinarima posle sednice vlade u sredu, priznajući "umor“ i kod roditelja i kod nastavnika.

Gnev nastavnika, po svemu sudeći, usmeren je na ministra obrazovanja Žan-Mišela Blankea.

Blanke, bez obzira na to, nije odustao od borbene retorike, poručivši nastavnicima na televiziji u utorak da "ne štrajkuju protiv virusa“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike