Bilans nereda u Kazahstanu: Poginulo 225 ljudi, na hiljade povređeno

15.01.2022

18:25

0

U neredima su povređene 4.353 osobe, uključujući i 3.393 pripadnika policije i vojske

Bilans nereda u Kazahstanu: Poginulo 225 ljudi, na hiljade povređeno
kazahstan - Copyright AP Photo/Vasily Krestyaninov

Tokom nereda u Kazahstanu poginulo je 225 ljudi, uključujući 19 policajaca i vojnika, saopštio je šef Službe za krivično gonjenje Generalnog tužilaštva Kazahstana Serik Šalabajev.


Kako je dodao, u neredima su povređene 4.353 osobe, uključujući i 3.393 pripadnika policije i vojske.

Šalabajev je takođe saopštio da je pokrenuto 546 krivičnih postupaka, uključujući 44 zbog terorizma, 34 zbog izazivanja masovnih nereda i 19 zbog ubistva.

U pritvoru se nalazi 672 osumnjičenih. Nakon provere dokumenata na slobodu je pušteno oko 100 ljudi.

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujući Alma Atu, staru prestonicu i najveći grad u zemlji. Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju.

Ujutro 5. januara predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti. Tokajev je saopštio da je od ODKB-a zatražio pomoć „za prevazilaženje terorističke pretnje“. Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike