ODKB: Možemo da osiguramo bezbednost bez mešanja u unutrašnja pitanja (FOTO)

14.01.2022

23:42

0

Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana

ODKB: Možemo da osiguramo bezbednost bez mešanja u unutrašnja pitanja (FOTO)
Tanjug7RU-RTR Russian Television via AP

Operacija mirovnjaka u Kazahstanu je pokazala da države-članice ODKB zajedno mogu da osiguraju bezbednost i stabilnost na svim teritorijama članica, bez sukoba i mešanja u unutrašnja pitanja, izjavio je generalni sekretar organizacije Stanislav Zas za televiziju „Rusija 24“.

On je istakao da mirovnjaci ODKB tokom operacije nisu nijednom bili u konfliktu sa lokalnim stanovništvom.

- I sami mirovnjaci koji su po hitnom postupku došli u Kazahstan, su bili svesni činjenice da lete u prijateljsku zemlju ne da ratuju, već da osiguraju mir i bezbednost, dodao je Zas.

On je naveo da se mirovnjaci nisu mešali u unutrašnja pitanja Kazahstana, kao i da je njihov dolazak bio u pravo vreme, a poziv predsednika Kazahstana Kasim Žomarta Tokajeva u skladu sa složenom situacijom u zemlji.

Tanjug7RU-RTR Russian Television via AP
 

 

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujući Alma Atu, staru prestonicu i najveći grad u zemlji: tamo su počeli da pljačkaju, militanti su napali državne institucije i oduzimali oružje. Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju. Prema podacima UN, tokom protesta u Kazahstanu povređeno je oko hiljadu ljudi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 kazahstanskih policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno.

Profimedia
 

 

Ujutro 5. januara predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti. Tokajev je na prvoj sednici Saveta bezbednosti pod njegovim rukovodstvom opisao situaciju u Kazahstanu kao podrivanje integriteta države i rekao da je od ODKB-a zatražio pomoć „za prevazilaženje terorističke pretnje“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Tokajev je 7. januara objavio da teroristi, uključujući i oni koji su stigli iz inostranstva, nastavljaju da pružaju otpor, i obećao da će uništiti one koji ne polože oružje. Osim toga, predsednik je napomenuo da su svi zahtevi građana izraženi kroz mirne proteste – uslišeni.


Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

 

Bonus video
24sedam TV

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi