Tokajev: Teroristi pokušali da preuzmu vlast, ponovo uspostavljen ustavni poredak

10.01.2022

09:38

0

Zahvalio Rusiji i Belorusiji na pomoći

Tokajev: Teroristi pokušali da preuzmu vlast, ponovo uspostavljen ustavni poredak
Tanjug/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Predsednik Kazahstana, Kasim Žomart Tokajev, izjavio je danas da je zemlja početkom januara doživela krizu velikih razmera, najtežu od kada je nezavisna, ali da je u državi ponovo uspostavljen ustavni poredak.

Tokajev je na vanrednoj video-konferenciji Saveta kolektivne bezbednosti ODKB rekao da je glavni cilj, kako je naveo, "terorista" bio podrivanje ustavnog poretka, da su oni pokušali da organizuju državni udar i preuzmu vlast.

Istakao je da je u Kazahstanu ponovo uspostavljen ustavni poredak i da će država energično suzbijati sve ekstremističke akcije.

Tokajev je zahvalio predsednicima Rusije i Belorusije Vladimiru Putinu i Aleksandru Lukašenku na pomoći.

Naveo je da su, kako je rekao, "banditi" bili brojčano jači najmanje pet puta i da su u "agresiji na Kazahstan učestvovali i strani militanti".

Tokajev je dodao da su događaji u Kazahstanu dugo pripremani.

Protesti u Kazahstanu koji su 2. januara izbili zbog poskupljenja goriva prerasli su u sukobe sa snagama reda.

Lukašenko: Ekstremisti pokušali da izazovu haos u Kazahstanu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je, u poruci kazahstanskom kolegi Tokajevu, da je cilj ekstremista u Kazahstanu bio da izazovu haos.

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP
 

- Subverzivni cilj ekstremista je očigledan - da destabilizuju multinacionalni Kazahstan, da izazovu haos i bratoubilački rat u zemlji kako bi izveli puč i promenili politički kurs - naveo je Lukašenko.

Dodao je da se Belorusija već suočavala sa sličnim izazovom i da zato razume ozbiljnost trenutne situacije i kolosalnu odgovornost za sudbinu zemlje.

Lukašenko je naglasio da je Minsk spreman da na svaki mogući način pomogne da se situacija u Kazahstanu stabilizuje i izrazio nadu da će mir ubrzo biti uspostavljen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug