Da li je princ Endru sateran u ćošak: Kolike su šanse da će do suđenja za seksualno uznemiravanje doći i šta bi tada moglo da se desi

14.01.2022

20:35

0

Britanska monarhija je uzdrmana zbog tvrdnji Australijanke da se sin kraljice Elizabete II nedolično ponašao

Da li je princ Endru sateran u ćošak: Kolike su šanse da će do suđenja za seksualno uznemiravanje doći i šta bi tada moglo da se desi
Princ Endru - Copyright Steve Parsons/Pool Photo via AP, File

Pre samo nekoliko nedelja delovalo je da će tim princa Endrua uspeti da ga spase od suđenja, ali je prekjuče donesena odluka da se sudski proces na osnovu tužbe koju je protiv njega podnela Virdžinija Džufri ipak nastavi.

Na 46 stranica sudija Luis Kaplan ne samo što je odbacio pokušaje da se zaustavi građanski zahtev Virdžinije Džufri za odštetu koju traži od vojvode od Jorka, već je takođe podvukao da su mnogi argumenti bili bezvredni.

Advokati princa Endrua tvrdili su da bi slučaj Virdžinije Džufri trebalo da bude zaustavljen iz sledećih razloga:

- Prema njenoj nagodbi sa Džefrijem Epstajnom iz 2009, zabranjeno joj je da tuži bilo koga;

- Njeni navodi su u osnovi bili nejasni;

- Njegova prava kao optuženog bila su prekršena.

Juče je, dan nakon što je sudija u Njujorku dozvolio da se pokrene slučaj protiv princa Endrua zbog seksualnog zlostavljanja, drugi sin kraljice Elizabete II ostao bez svih vojnih činova i kraljevskih titula, saopštila je Bakingemska palata.

AP photo
 

Iz palate navode da princ Endru „neće preuzimati nikakve javne dužnosti i da će se braniti kao običan građanin“, a ne član kraljevske porodice.

On više neće koristiti titulu „njegovo kraljevsko visočanstvo“ u bilo kom zvaničnom svojstvu, što je takođe bio slučaj princa Harija kada su se on i njegova supruga Megan preselili u Ameriku 2020. godine.

- Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna titula vojvode od Jorka i kraljevsko pokroviteljstvo vraćeni su kraljici - navodi se u saopštenju Bakingamske palate.

Njegove obaveze sada će obavljati drugi članovi kraljevske porodice.

Kako piše Njujork Tajms, princ Endru je već „u velikoj meri bio prognan iz javnog života". Problem je predstavljala činjenica da je on, uprkos optužbi protiv njega, nastavio da nosi sve svoje počasne vojne titule, zbog čega su protestovali bivši pripadnici vojnih jedinica Velike Britanije.

Dogovor sa Epstajnom

Mesecima unazad glavni adut odbrane princa Endrua bila je tajna nagodba između osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstajna i gospođe Džufri.

Princ Endru, Virdžinija Džufri i Epstajnova pomoćnica Gislejn Maksvel; Profimedia
 

U tom sporazumu ona je pristala na to da neće pokretati nikakve buduće slučajeve protiv drugih „potencijalnih optuženih“.

Na taj način tim princa Endrua potvrdio je da bi on mogao biti obuhvaćen izrazom „potencijalni optuženi".

Ali to niko zapravo ne zna, jer je sudija Kaplan rekao da ga zakon sprečava da spekuliše o tome šta su Epstajn i gospođa Džufri nameravali da kažu kada su se potpisali ispod tih reči.

On je rekao da izraz „potencijalni optuženi“ može bukvalno da se odnosi na bilo koga. Nagodba nije jasno i nedvosmisleno pokazala da obe strane žele da princ Endru ima koristi od toga.

Prinčevi advokati su sudiji izneli primere iz drugih slučajeva, za koje su rekli da pokazuju da on ima pravo da se slučaj protiv njega, kao treće pogođeno lice, ne pokrene.

Ipak, sudija Kaplan je zaključio da oni nisu bili od pomoći, čime je ukazao na to da nije toliko impresioniran njihovim pokušajem i da je njihov zahtev zapravo bio gubljenje njegovog vremena.

Da li su njeni navodi previše nejasni?

Prinčevi advokati su tvrdili da suština navoda gospođe Džufri ne predstavlja kršenje njujorškog zakona, dok je sudija Kaplan istakao da sve što ona mora da pokaže u ovoj ranoj fazi slučaja jeste da je njena pritužba verodostojna.

AP Photo/Sakchai Lalit, file
 

- Tvrdnja da je bila primorana da sedi u krilu princa Endrua dok ju je dodirivao dovoljna je da se podnese zahtev za odštetu po zakonu Njujorka, bez obzira na to koji deo njenog tela je optuženi navodno dodirnuo - presudio je sudija Kaplan.

- Telesni kontakt je uvredljiv ako je nezakonit pod svim okolnostima, što je svakako razuman zaključak iz navoda gospođe Džufri. Žalba gospođe Džufri nije ni nerazumljiva, ni nejasna, ni dvosmislena, ona navodi diskretne incidente seksualnog zlostavljanja u određenim okolnostima na tri lokacije koje se mogu identifikovati - istakao je on.

- Princ Endru, razumljivo, traži više detalja, i moći će da ih dobije tokom njihovog iznošenja pre suđenja - naglasio je sudija.

Što se tiče dupliranja njenih navoda, sudija Kaplan je rekao da su oni dovoljno različiti i da će porota odlučiti u kojoj meri se preklapaju i šta bi to značilo za potencijalnu odštetu.

Prinčeva prava kao tuženog

Prinčevi advokati su takođe tvrdili da je pozivanje na njujorški Zakon o deci žrtvama, koji gđa Džufri koristi za iznošenje dve decenije stare optužbe, neustavno, jer joj omogućava da oživi optužbe za koje bi, inače, bilo prekasno da se iznesu.

David Parker/Pool Photo via AP, File
 

Ali sudija Kaplan je rekao da je taj argument već bio pod znakom pitanja i da su ga odbacili svi njujorški i savezni sudovi.

Šta će se sada desiti?

Predmet broj „1:21-cv-06702" sada izgleda nezaustavljiv, jer je sudija postavio jasan raspored.

U narednim danima sud će možda morati da razmotri slanje pisama u ime gospođe Džufri britanskim sudovima, ako mu zatreba njihova pomoć u prikupljanju dokaza. Ovo nije neobično – to je sastavni deo transatlantskih akcija.

Zatim, do sredine maja, obe strane moraju da se izjasne o svojim svedocima i da nastave da pružaju dokaze svoje strane.

Gospođa Džufri želi dokaz da princ Endru zbog medicinskog problema nije mogao da se oznoji u vreme kada kaže da su se upoznali. Ona želi dokaz i o njegovom sada svetski poznatom noćnom izlasku u „Woking's Pizza Express".

Njegovi advokati će tražiti da Džufrijeva da dokaz o svom tačnom prebivalištu, a kasnije će možda pokušati da obustave slučaj jer ona živi u Australiji i nema pravne veze sa SAD.

AP Photo/Sakchai Lalit, FILE
 

Do 14. jula, sudija Kaplan želi da se razmene svi dokazi i da se izlaganje završi. To znači da će do tada advokati od svedoka uzeti iskaze koji će kasnije biti korišćeni na sudu. To takođe znači da će i princ i gospođa Džufri izneti svoju stranu priče i da će ona biti uneta u zapisnik.

Princ će se suočiti s veoma ličnim pitanjima, kao i Džufrijeva, a možda će se i drugi naći u istoj situaciji.

Koje su prinčeve opcije?

Mogao bi da pokuša da uloži žalbu na odluku sudije da se proces nastavi, ali nije sigurno da će ona biti prihvaćena. Ako bi je sud prihvatio, to bi, naravno, odložilo stvari.

Ako princ Endru ne uloži žalbu i ne sarađuje u vezi sa saopštenim rasporedom i razmenom dokaza, gospođa Džufri može podneti zahtev za automatsku presudu u svoju korist.

Dakle, pod pretpostavkom da ne dođe do žalbe, on ima jednostavan izbor: ili da učestvuje, da se pripremi da iznese svoju stranu priče i da se brani na ovaj ili onaj način na sudu, ili da se nagodi.

Naravno, postoji pravni rizik i za gospođu Džufri. Na njoj je teret da dokaže da priča istinu. I što je slučaj bliže suđenju, to su veći finansijski rizici za tužioca, jer postupak postaje sve skuplji i skuplji.

Njen advokat Dejvid Bojs kaže da bi pravda bila zadovoljena ukoliko bi princ na neki način priznao krivicu za svoje postupke, ali on je uvek negirao optužbe.

Dakle, pitanje je sada sledeće: ako joj prinčev tim da ponudu za isplatu, da li će je ona prihvatiti?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike