Bajden na meti kritika zbog dvostrukih standarda: SAD i dalje prodaju oružje Izraelu i Egiptu

13.01.2022

10:46

0

Za razliku od bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, kojeg je izvršni direktor za ljudska prava Kenet Rot opisao kao "prijateljskog autokratu", aktuelni lider SAD preuzeo je dužnost u januaru 2021. uz obećanje da će ljudska prava staviti u središte svoje spoljne politike

Bajden na meti kritika zbog dvostrukih standarda: SAD i dalje prodaju oružje Izraelu i Egiptu
Tan2022-1-8_222911861_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/John Locher

Organizacija Hjuman rajts voč kritikovala je američkog predsednika Džozefa Bajdena i druge zapadne čelnike zbog slabe obrane demokratije i neuspeha u suočavanju s klimatskom krizom, pandemijom kovida 19, siromaštvom, nejednakostima i rasnim nepravdama.

Za razliku od bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, kojeg je izvršni direktor za ljudska prava Kenet Rot opisao kao "prijateljskog autokratu", Bajden je preuzeo dužnost u januaru 2021. uz obećanje da će ljudska prava staviti u središte svoje spoljne politike.

- Ipak, on je nastavio da prodaje oružje Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Izraelu uprkos njihovoj upornoj represiji - napisao je Rot u godišnjem izveštaju Hjuman rajts voča, objavljenom u četvrtak.

- I ostali zapadni lideri pokazali su sličnu slabost u obrani demokratije - napisao je Rot, navodeći imena francuskog predsednika Emanuela Makrona i bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

Rot je takođe rekao da se tokom ključnih sastanaka na vrhu "činilo da je Bajden izgubio glas kada je u pitanju javno osuđivanje ozbiljnih kršenja ljudskih prava".

- Američki Stejt department objavljivao je povremene proteste zbog represije u određenim zemljama, a u ekstremnim slučajevima Bajdenova administracija uvela je ciljane sankcije nekim odgovornim zvaničnicima, ali je uticajni glas predsednika često izostajao - napisao je on.

Američki zvaničnici stali su u odbranu Bajdenove administracije, ističući da su diplomate često izražavale zabrinutost zbog kršenja ljudskih, uključujući teške razgovore s protivnicima kao što su Kina i Rusija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike