Nema razgovora o tome! Moskva oštro odgovorila na predlog NATO

09.01.2022

16:53 >> 17:02

0

Ruski i američki zvaničnici treba da održe razgovore o strateškoj stabilnosti u ponedeljak, nakon čega će u sredu uslediti sastanak Saveta NATO-Rusija

Nema razgovora o tome! Moskva oštro odgovorila na predlog NATO
Printscreen/YouTube/ OFF TRACK PLACES - Military Aircraft

Rusko ministarstvo spoljnih poslova javno je iznelo par bezbednosnih predloga SAD i NATO-u za koje Moskva veruje da bi mogli znatno da smanje tenzije i okončaju sukob između Istoka i Zapada oko Ukrajine.

Ruski i američki zvaničnici treba da održe razgovore o strateškoj stabilnosti u ponedeljak, nakon čega će u sredu uslediti sastanak Saveta NATO-Rusija.

Rusija nije spremna da razgovara sa SAD i NATO o bilo kakvim zahtevima za „merama deeskalacije“ na sopstvenoj teritoriji u toku predstojećih bezbednosnih pregovora, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Mogu da kažem da...zahtevi SAD i drugih zemalja NATO-a da sprovedemo neke ’mere deeskalacije‘ na našoj teritoriji ne dolaze u obzir. Ovo je non-starter u bukvalnom smislu te reči. Ako Amerikanci žele da razgovaraju o promeni našeg pristupa, na primer, paketu mera iz Minska [o miru u Ukrajini] ili čak da zamucaju o nečemu kao što je Krim, to takođe nema šanse za diskusiju, rekao je Rjabkov u intervjuu za Ruski mediji u nedelju.

Rusija nije izbačena iz ravnoteže zbog „teške“ pozicije koju su postavile SAD i njeni saveznici u NATO-u uoči ovonedeljnih pregovora o bezbednosti, dodao je Rjabkov.

- Pozicija SAD je prilično teška. Po svemu sudeći, ona se u potpunosti poklopila sa pozicijom na kojoj su naši susedi na Zapadu i naši direktni susedi iz takozvane grupe zemalja Bukureštanske devetke radili poslednjih nedelja, rekao je Rjabkov, misleći na grupu od devet istočnoevropskih i baltičkih zemalja članica NATO-a koje okružuju zapadne granice Rusije.

- I naravno, Sekretarijat NATO-a dodaje ulje na vatru na ovu temu. Ali videli smo gore i to nas ne izbacuje iz ravnoteže. Uporno ćemo objašnjavati našu logiku i iznositi argumente u prilog našem stavu, dodao je diplomata.

Rjavkov je napomenuo da je Rusija spremna da vodi diskusiju član po član o dva predloga sporazuma o bezbednosti koje je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u decembru.

-Da li će naše američke kolege biti sklone takvom razgovoru ili ne, sumnjam na osnovu signala koje smo čuli proteklih dana, rekao je on.

Rjabkov, koji je u nedelju doputovao u Ženevu na predstojeće pregovore između Rusije i SAD, Rusije i NATO-a i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ove nedelje, takođe je naglasio da svaki sporazum postignut između dve strane mora biti pravno obavezujući i naglasio da neće biti problema sa ratifikacijom bilo kog ugovora sa ruske strane.

Bonus video:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti