Stiže nova vakcina za opasnije sojeve korona virusa? "Pandemija nije gotova"

08.01.2022

18:20

0

"Ne smemo pasti u naivnu pretpostavku da će se pandemija uskoro završiti"

Stiže nova vakcina za opasnije sojeve korona virusa? "Pandemija nije gotova"
fajzer - Copyright AP Photo/Matt Rourke, File

Nemačka mora da obnovi svoju kampanju vakcinacije protiv kovida 19 u borbi sa omikron sojem, ali i da obezbedi uslove da može brzo da razvije novu vakcinu, ako se u budućnosti suoči sa smrtonosnom varijantom korona virusa, poručio je ministar zdravlja Karl Lauterbah.

- Ako dođe do širenja varijante koja je zarazna kao omikron, ali znatno smrtonosnija, trebalo bi da budemo u mogućnosti da razvijemo i proizvedemo novu vakcinu za veoma kratko vreme - rekao je Lauterbah za nemački list „Velt am zontag" u intervjuu koji će biti objavljen sutra, prenosi Rojters.

Ministar, koji je prošlog meseca stupio na dužnost, najavio je i da Vlada planira da uspostavi trajni sistem za brzu nabavku i primenu vakcina u bilo kom trenutku, pošto bi moglo doći do ozbiljnih novih izbijanja infekcija.

- Ne smemo pasti u naivnu pretpostavku da će se pandemija uskoro završiti. Nije gotovo - naglasio je Lauterbah.

Nemačka je prošlog leta zatvorila velike centre za vakcinaciju u nekoliko saveznih država pošto je potražnja za vakcinama protiv kovid-19 nakratko opala, pre nego se sa širenjem novih sojeva ponovo povećala.

Varijanta omikrona sada čini 44 odsto svih infekcija kovid 19 u Nemačkoj, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh (RKI).

RKI je danas prijavio 55.889 novih korona infekcija u roku od 24 sata, što je i više nego dvostruko nego u prethodnoj nedelji.

Donji dom nemačkog parlamenta uskoro bi trebalo da raspravlja o predlogu zakona kojim bi vakcinacija protiv kovida 19 u Nemačkoj postala obavezna, navodi Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike