Od danas u Italiji obavezna vakcinacija starijih od 50 godina

08.01.2022

15:29

0

Mnogi iz vladajućih stranki pozdravili su tu meru, a premijer Mario Dragi tvrdi da je ona osmišljena kako bi zaštitila taj sloj stanovništva

Od danas u Italiji obavezna vakcinacija starijih od 50 godina
Pixabay

 U Italiji je danas na snagu stupila obavezna vakcinacija građana starijih od 50 godina protiv koronavirusa. Oni koji se nisu vakcinisali, to mogu učiniti do kraja januara.

Od 1. februara će se sa 100 evra kažnjavati oni koji se nisu vakcinisali, primili drugu ili treću dozu, iako su imali priliku da to učine.

Mera će biti na snazi do 15. juna i primenjivaće se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane.

Svi stariji od 50 godina će od 15. februara na poslu morati da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su preboleli kovid-19, a bez te potvrde biće prisiljeni da rade na daljinu.

Zaposleni ispod 50 godina mogu da pokažu negativan test na koronavirus. Onima koji budu kršili mere prete novčane kazne između 600 i 1500 evra.

Uvođenje obavezne vakcinacije starijih građana izazvalo je podeljene reakcije u zemlji.

Mnogi iz vladajućih stranki pozdravili su tu meru, a premijer Mario Dragi tvrdi da je ona osmišljena kako bi zaštitila taj sloj stanovništva koji je izložen većem riziku od hospitalizacija nakon zaraze kovidom-19.

Bepe Grilo, osnivač Pokreta pet zvezda, najveće talijanske parlamentarne grupe, rekao je da je vladina kontrola prizvala "orvelovske prizore" koji opterećuju ljudske umove.

U današnjem izdanju lista “Republika” predsednik regiona Ligurija Ðovani Toti rekao je da je tom merom trebalo obuhvatiti sve odrasle.

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug