Trodecenijska misterija: Petorica dečaka nestala tokom igre, 11 godina kasnije pronađeni zakopani u blizini kuće

07.11.2021

08:10

0

Slučaj je toliko zainteresovao javnost da su slike nestale dece bile na paklicama cigareta, ali i na pojedinim namirnicama

Trodecenijska misterija: Petorica dečaka nestala tokom igre, 11 godina kasnije pronađeni zakopani u blizini kuće
frog boys - Copyright Pixabay Printscreen/YouTube/ 그것이 알고싶다 공식계정

Petorica učenika osnovne škole u Južnoj Koreji nestala su dok su se peli na planinu Varjong u potrazi za žabljim jajima. Slučaj poznat kao "nestali dečaci žabe" dogodio se 26. marta 1991. godine i predstavlja jedan od tri velika nerešena slučaja u ovoj zemlji. 

Tog dana bio je privremeni praznik tokom lokalnih izbora. Kako deca nisu išla u školu, rano ujutru su se okupila da se igraju.  

Vu Čel-von (13), Džo Ho-jon (12), Kim Džong-đivaju (11), Park Čan-in (10) i Kim Džon-sik (9) zaputili su se ka planini Varjong govoreći "Hajde da skupimo žablja jaja", nakon čega im se gubi svaki trag. 

Slučaj je toliko zainteresovao javnost da su se u školama i vladinim kancelarijama održavale kampanje za prijavljivanje nestanka, a slike dece su bile na paklicama cigareta kao i na namirnicama. Policija je takođe ponudila nagradu od 42 miliona vona, odnosno 30 hiljada evra onom ko ima bilo kakvu informaciju o tome gde se deca nalaze. 

Međutim, nije sve proteklo kako su se policajci nadali. Stizale su im razne prijave iz cele zemlje, ali su, nažalost, sve bile lažne. 

Policija je organizovala potragu u kojoj je učestvovalo 350.000 ljudi, ali tragova nije bilo. 

Deceniju kasnije

Godine 2002. policija dobija neočekivani poziv. Naime, 26. septembra O Vu-đijen otišao je na planinu Varjong u potrazi za žirevima. Umesto da nađe žireve, pronašao je ljudske ostatke. 

Nakon što je primila dojavu o pronalasku, policija se zaputila ka planini. Utvrđeno je da posmrtni ostaci pripadaju deci koja su nestala pre 11 godina i to na svega tri i po kilometara od grada u kom su živeli. 

Međutim, policija je bez pomoći forenzičara iskopala ostatke koristeći pijuk i lopatu i na taj način uništila mesto zločina.

Osim toga, policija je zaključila da je u pitanju nesreća izazvana iscrpljenošću i hipotermijom. 

Forenzičari se nisu slagali sa tim, jer je sve ukazivalo na ubistvo, poput oštećenja glave kod dece, a pretpostavljalo su da su dečaci bili ubijeni oštrim predmetom. 

Zaključak policije bio je opovrgnut činjenicom da su deca u trenutku nestanka odlično poznavala planinu koja i nije toliko visoka, čitavih 299 metara nadmorske visine. Takođe se postavlja pitanje da li je moguće da se istovremeno izgubi svih pet dečaka?

Istrazi se priključila i Korejska alpska federacija koja se zbog iskustva u planiniskim predelima često poziva u hitnim slučajevima. 

Oni su delili mišljenje sa forenzičarima, navodeći da nije reč o hipotermiji. Jedan od jačih dokaza da su ubijeni bila je i činjenica da kosti nisu pronađene na površini zemlje, već zakopane, što znači da ih je neko ubio, a potom sakrio. 

Ubica iz redova vojske?

Među kostima na mestu zločina pronađeni su i meci, što je probudilo sumnju stanovništva da ih je neko iz vojske ubio. 

Naime, te 1991. godine planina je bila mesto bivšeg strelišta 50. pešadijske armije, na osnovu čega se pretpostavljalo da su vojnici, vezbajući pucanje, ubili dečake. 

Vojska je na konferenciji za novinare izjavila da nema nikakve veze sa smrću petorice dečaka i da tog dana, zbog državnog praznika, vežbe nisu izvođene. 

Međutim, to je važilo samo za obične vojnike, dok su oficiri mogli da dođu bilo kada i da vežbaju pucanje. 

Strelište je premešteno u obližnji grad 1994. godine, ali je mapa u vreme nestanka dece pokazala da su ostaci pronađeni na svega 200, najviše 300 metara dalje od mesta gde su vežbe izvođene. 

Takođe, na dan kada se incident dogodio prijavljeno je da je jedan policajac pucao iz svoje puške kako bi potrošio preostale metke, ali njegov identitet još nije poznat. 

Misterija

Printscreen/YouTube/ 그것이 알고싶다 공식계정
 

Pošto su policajci uništili mesto zločina, forenzičari su mogli da ispitaju samo one delove koje policija nije oštetila. Rezultati obudkcije su pokazali da su ubijeni tupim oružjem, najverovatnije čekićem. 

Printcsreen/YouTube/대구MBC뉴스
 

Slučaj je 2006. godine zastareo, ostavljajući iza sebe brojna pitanja, a ubica nikada nije pronađen. U znak sećanja na nestale dečake podignut je spomenik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike