Prevodilac otkriva: Sadam se nije krio u bunkeru, to je laž!

30.12.2021

10:13

0

Iračanin, koji je želeo da ostane anoniman, svi podaci su fabrikovani

Prevodilac otkriva: Sadam se nije krio u bunkeru, to je laž!
sadam-husein - Copyright Profimedia

Izveštaji da su američke trupe zarobile nekadašnjeg iračkog predsednika Sadama Huseina dok se krio u podzemnom bunkeru su lažirani, tvrdi irački prevodilac koji je u to vreme sarađivao sa vojskom SAD.

- Posle njegovog hapšenja, situacija je fabrikovana da bi američka administracija predvođena Bušem, mogla da se izvuče neukaljana, tako da njihova koalicija ne bi bila pobeđena i da autoritet SAD ne bi trpeo zbog napada na Irak, pod izgovorom da postoji oružje za masovno uništenje i pretnja miru - naveo je prevodilac.

Kako je dodao za Sputnjik, želi da svet zna da je Husein bio u sobi, najverovatnije moleći se, u tradicionalnoj arapskoj odeći, a navodi da se krio u rupi u vreme hapšenja nisu istiniti.

Husein ne bi mogao da uđe u tunel, koji je vodio do bunkera, jer je bio previše uzak, a već je bio prilično slab.

- Ja sam nosio neprobojni prsluk, skinuo sam ga i uspeo sam na silu da se uvučem u rupu, a jedva sam i izašao. Jeste, postojala je rupa, ali informacija da je predsednik tamo uhapšen... Kažem vam, bio je u sobi - insistirao je prevodilac.

Bila je to "obična" prostorija, bez mogućnosti za komunikaciju, a tamo se nalazila samo odeća, dva kreveta, radio, snimač glasa, mali TV i cipele.

Takođe, prevodilac kaže da su američke trupe uklonile najmanje 17 kutija, pune miliona dolara, iz kuće u kojoj se krio.

- Na 300 metara od prostorije, gde je živeo, nalazila se štala, prema rečima vojnika. Meni je bilo zabranjeno da se približavam štali zbog pojačanih bezbednosnih mera. Rekao je da je pronađeno 17 velikih sanduka, a da je u njima bio sakriven novac. Bilo je i zlatnih poluga i nakita, ali u odvojenoj kutiji pored Huseina - izjavio je prevodilac koji je želeo da ostane anoniman.

Sanduci su odvezeni u nepoznatom pravcu, a iračka strana nije saznala gde je novac završio, ni koliko ga je tačno bilo.

Podsetimo, irački predsednik Sadam Husein je uhapšen 13. decembra 2003. godine, a Pentagon je tvrdio da se krio u rupi na jednom imanju.

Zapravo, kako prenosi Sputnjik, nalazio se u sobi u vreme hapšenja i nije bio pri svesti. Nije razumeo šta se događa ni šta govori.

SAD su pokrenule invaziju na Irak tvrdeći da ta zemlja poseduje oružje za masovno uništenje, ali postojanje takvog naoružanja nikada nije dokazano.

30. decembra 2006. godine Husein je pogubljen vešanjem.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike