Gani opisao kako je pobegao od talibana: Nisam ni sanjao da će to biti moj poslednji dan u Avganistanu

30.12.2021

11:31

0

Ponovo je negirao da je izneo novac iz zemlje

Gani opisao kako je pobegao od talibana: Nisam ni sanjao da će to biti moj poslednji dan u Avganistanu
Ašraf Gani - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

Nekadašnji avganistanski predsednik, Ašraf Gani, branio je svoju odluku da pobegne iz zemlje pred naletom talibana u avgustu, rekavši da je tako sprečio uništenje Kabula.

Podsetimo, posle haotičnog povlačenja američke vojske iz te zemlje posle 20 godina, talibani su ponovo na vlasti.

Kako je rekao Gani, tog 15. avgusta kada se probudio, nije mogao ni da pretpostavi da će mu to biti poslednji dan u Avganistanu.

Tek kad je avion poleteo iz Kabula, shvatio je da odlazi.

Bio je na meti oštrih kritika jer je napustio zemlju, a danas se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Profimedia
 

Gani je u razgovoru sa generalom Nikom Karterom kazao da su talibani obećali da neće ući u Kabul, ali "dva sata kasnije, to nije bio slučaj".

- Dve talibanske frakcije su dolazile iz dva različita pravca. Mogućnost njihovog ogromnog sukoba, koji bi uništio grad od 5 miliona ljudi, bila je velika - rekao je.

Pristao je da njegov savetnik za nacionalnu bezbednost i supruga napuste Kabul, a onda je čekao kola koja je trebalo da ga odvedu do Ministarstva odbrane.

Automobil se nije pojavio, ali je došao unezvereni šef obezbeđenja koji mu je rekao da ako se usprotivi talibanima, "svi će biti pobijeni".

- Nije mi dao više od 2 minuta. Imao sam instrukcije da se spremim za odlazak u Kost, ali mi je rekao da je Kost pao, kao i Džalalabad. Nisam znao gde bismo otišli. Tek kad smo poleteli, shvatio sam da napuštamo Avganistan. Sve se odigralo iznenada - poručio je.

Bekstvo su mnogi dočekali na nož, a potpredsednik zemlje Amrulah Saleh je njegov potez nazvao sramotnim.

AP Photo/Rahmat Gul
 

Bilo kako bilo, talibani nisu došli preko noći i bilo je jasno da će dominirati. Međutim, Gani je bio taj koji je govorio da će se boriti do smrti, a onda je otišao što je produbilo nerede.

Tada su se, takođe, pojavili i navodi da je Gani sa sobom odneo i hrpe novca.

- Želim kategorički da izjavim, nisam izneo novac iz zemlje. Moj način života je svima poznat. Šta bih ja radio sa tim novcem? - kazao je.

Priznao je da je bilo grešaka, uključujući i to da bi "strpljenje međunarodne zajednice moglo da potraje".

Kako je naveo, dogovor između talibana i administracije američkog predsednika Donalda Trampa je otvorio put ka događajima od 15. avgusta.

- Umesto mirovnog procesa, dobili smo povlačenje - rekao je dodavši da ih je dogovor "obrisao".

Kako je pripremljena izdaja Avganistana: Prvo pao dogovor sa Amerikom, a onda su talibani samo ušetali u gradove

Prema sporazumu, SAD su pristale da smanje broj trupa i da omoguće razmenu zatvorenika, posle čega su militanti odlučili da pregovaraju i sa avganistanskom vladom. Međutim, do leta su talibani već bili u širokom zamahu širom Avganistana.

Ono što se desilo na kraju, prema rečima Ganija, bio je "nasilni državni udar, ne politički sporazum ili politički proces u kome su ljudi bili uključeni".

AP/Rahmat Gul, File
 

Istog dana kada je Gani pobegao, talibani su preuzeli kontrolu, a od tada je zemlja upala u još veću ekonomsku i humanitarnu krizu.

Tri meseca kasnije, bivši predsednik kaže da je spreman da preuzme krivicu za određene stvari koje su dovele do pada Kabula, poput verovanja u međunarodno partnerstvo.

- Moj život je uništen. Moje vrednosti su pogažene, a napravili su od mene žrtvenog jarca - zaključio je Gani.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike