Na suđenju Epstajnovoj saradnici otkriveni novi jezivi detalji: Spremala je maloletnice za njega, a nekad im se i priključivala

04.12.2021

08:00

0

Do sada je ispitano nekoliko svedoka, a najviše pažnje privukla su svedočenja pilota i kućepazitelja

Na suđenju Epstajnovoj saradnici otkriveni novi jezivi detalji: Spremala je maloletnice za njega, a nekad im se i priključivala
AP21333534558208 - Copyright Crtež nastao na suđenju Gislejn Maksvel; AP Photo/Elizabeth Williams

Suđenje nekadašnjoj bliskoj saradnici američkog milijardera Džefrija Epstajna počelo je 29. novembra, a tokom nekoliko dana ispitivanja otkriveni su mnogi intrigantni detalji o životu kontroverznog bogataša. Gislejn Maskvel, kojoj se sudi u Njujorku, optužena je za saučesništvo u zločinima Epstajna, koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje i silovanje uglavnom maloletnica.

Na višednevnom suđenju ispitano je nekoliko svedoka. Ipak, najzanimljivija su svedočenja pilota Larija Visoskog, koji je upravljao Epstajnovim privatnim avionom, i kućepazitelja Huana Patrisija Alesija.

Pilot pobrojao moćnike koji su bili bliski sa Epstajnom

Visoski, pilot koji je bio zadužen za privatnu letelicu milijardera, izjavio je tokom svedočenja da je najčešće dobijao obaveštenja ukoliko bi neko od moćnih ljudi, poput bivših američkih predsednika Bila Klintona i Donalda Trampa, trebalo da leti Epstajnovim avionom, prenosi CNN.

On je otkrio da je poznati violinista Jicak Perlman jednom prilikom odleteo u Mičigen sa Epstajnom na letnji umetnički kamp, kao i da se seća da je vozi princa Endrua, senatora iz Mejna Džordža Mičela, senatora iz Ohaja Džona Glena i glumca Kevina Spejsija.

Takođe je rekao da je prevozio Epstajna u Kolumbus, u Ohaju, gde je američki milijarder imao imanje, na kom se sastajao sa milijarderom i biznismenom Lesom Veksnerom.

Epstajn je o Veksneru govorio kao o svom klijentu, ali Visoski je rekao da veruje da su njih dvojica bili i prijatelji.

Gislejn Maskvel; AP Photo/Elizabeth Williams
 

Ni za jednog od istaknutih putnika pomenutih u svedočenju Visoski nije rekao da su počinili bilo kakvo krivično delo u vezi sa suđenjem koje je u toku.

Klintonov portparol priznao je ranije da je bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država bio četiri puta u Epstajnovom avionu, ali da on nije znao ništa o njegovim "strašnim zločinima".

- Predsednik Klinton je tokom 2002. i 2003. ukupno četiri puta putovao avionom Džefrija Epstajna: jednom u Evropu, jednom u Aziju i dva puta u Afriku, što je uključivalo zaustavljanja zbog rada Klintonove fondacije - izjavio je Klintonov portparol Anhel Urenja 2019. godine.

Visoski je svedočio drugog dana na suđenju Maksvelovoj, koja je optužena za zaveru i seksualnu trgovinu.

Kućepazitelj izneo prljave detalje

Bivši Epstajnov kućepazitelj Huan Patrisio Alesi otkrio je da su dve žene koje su optužile milijardera da ih je seksualno zlostavljao dok su bile tinejdžerke redovno posećivale njegovu vilu u Palm Biču, kao i da su ih tamo pozivali ili Epstajn ili njegova saradnica Gislejn Maksvel.

Alesi je izjavio da je jedna od optuženih, koja je svedočila pod pseudonimom „Džejn” ranije ove nedelje, prvo posetila kuću sa svojom majkom, da bi posle nekoliko puta dolazila tamo sama. Kako je rekao, ona je odlazila u bioskop i putovala avionom sa Epstajnom, Maksvelovom i njihovim gostima.

Džefri Epstajn; AP Photo/Elizabeth Williams
 

Još jedna od Epstajnovih žrtava, Virdžinija Roberts Gufre, posećivala ga je „veoma često” nakon što je upoznala Maksvelovu u klubu" Mar-a-Lago", koji je u vlasništvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Alesi je rekao da je on vozio Maksvelovu kada ga je naterala da zaustavi automobil kako bi ona mogla da izađe i razgovara sa Gufreovom, koja je radila u spa-centru.

Kućepazitelj je izjavio i da su ponekad odlazili po Gufreovu i „Džejn” u njihove kuće, po nalozima koje su dobijali od Maksvelove ili Epstajna, da su njih dve odvođene kod Maksvelove i da posle toga nije bio njegov posao da zna gde su.

Jednom je Gufreova, prema njegovim rečima, došla sa svojim dečkom, a Maksvelova je insistirala na tome da on mora da ode i da je sačeka u kolima.

Alesi je istakao i da je video „mnogo, mnogo, mnogo“ mladih punoletnih žena koje su često pored bazena ležale bez gornjeg dela kupaćeg kostima, a koje su izgledale kao da su u kasnim dvadesetim.

U Epstajnovom prostranom domu radio je od 1990. do 2002. i priznao je da se, dve godine kasnije, vratio i ukrao 6.300 dolara u gotovini sa Epstajnovog stola. Rekao je da se Epstajn suočio sa njim zbog krađe, ali da je pristao da ne podnese tužbu ako mu Alesi vrati novac, što je on, kako kaže, i uradio.

Maksvelova, članica britanskog otmenog društva, nekada je bila Epstajnova devojka, a kasnije i njegova zaposlena. Tužioci su rekli da je devojke vodila u kupovinu i bioskope, razgovarala sa njima o njihovim životima i ohrabrivala ih da prihvate finansijsku pomoć od njenog poslodavca.

Džefri Epstajn i Gislejn Maksvel; AP Photo/Elizabeth Williams
 

Takođe se ističe da je pomogla u stvaranju erotizovane atmosfere tako što je razgovarala sa devojkama o seksu i ohrabrivala ih da masiraju Epstajna, dok je žena identifikovana kao „Džejn” tokom svedočenja tvrdila da je imala seksualne odnose sa Epstajnom sa 14 godina, dok je Maksvelova bila u prostoriji i ponekad i sama učestvovala u činu.

Alesi je Maksvelovu opisao kao zapovednicu koja je davala do znanja da je ona „gazdarica kuće“ i koja je osoblju podelila uputstvo na 58 strana sa striknim pravilima, od toga kako da se obraćaju njoj i Epstajnu do toga koje beležnice da stave na njihove stolove.

- Kontrolne liste će vam pomoći da se uverite da je svaki zadatak završen i da ni najmanji detalj nije zanemaren - navodi se u uputstvima u kojima se zaposlenima savetuje da „pokušaju da predvide“ Epstajnove potrebe i potrebe Maksvelove i da „ništa ne vide, ne čuju i ne govore ništa”, osim kada se sa njima ne razgovara o tome.

- Trebalo je da budem slep, gluv i nem i da ne govorim ništa o njihovim životima - rekao je Alesi.

Zaposleni su morali da „vode kuću kao hotel sa pet zvezdica“, da peru Epstajnove automobile i da se osiguraju da su u njima uvek novčanice od 100 dolara za njegove posete vikendom, kao i da izbegavaju da ga gledaju u oči. Maksvelova je, kako kaže Alesi, tvrdila da mu se ne sviđa takav kontakt očima.

Alesi je ispričao i da je jednom prilikom dobio zadatak da očisti seksualne igračke koje su se nalazile u ormaru Maksvelove.

- Moram da kažem da je to bilo veoma ponižavajuće za mene. Nisam bio angažovan da radim takvu vrstu posla - rekao je Alesi.

Crtež nastao na suđenju Gislejn Maksvel; AP Photo/Elizabeth Williams
 

Alesi je svedočio dan nakon "Džejn", prve od četiri žene koje su rekle da ih je Maksvelova pretvorila u seksualne igračke Epstajna i drugih moćnika. Ona je svoje svedočenje završila tvrdnjom da je imala 14 godina kada ih je upoznala u kampu "Interlochen Arts" u Mičigenu i da ju je sam Epstajn upoznao sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom devedesetih.

"Džejn", koja je rekla da su je seksualno zlostavljali i Epstajn i Maksvelova u vili u Palm Biču, nije tvrdila da se Tramp nedolično ponašao. Tramp nije odgovorio na zahteve En-Bi-Si njuza za komentar da li se seća da se upoznao sa "Džejn".

Bivši američki predsednik, koji je svojevremeno nazvao Epstajna „sjajnim momkom“, rekao je novinarima posle njegovog hapšenja 2019. da „nije obožavalac“ Epstajna.

Svedočenje koje je izazvalo buru

U četvrtak je psiholog Lisa Rokio svedočila pred istim sudom, rekavši da seksualni zlostavljači dece često doteruju svoje žrtve i pažljivi su prema njima, dajući im poklone, radeći na tome da se izgradi osećaj poverenja i postepeno uvodeći više razgovora o seksu i dodirivanja.

Maksvelovi advokati su pre suđenja bezuspešno pokušali da blokiraju svedočenje psihologa, tvrdeći da ono nema dovoljno naučno utemeljenje.

Nakon što se izjasnila, advokat odbrane Džefri Paljuka sugerisao je da neke stvari koje je opisala kao pripremanje, poput davanja poklona, odvođenja dece na posebna mesta ili obraćanja pažnje na njih, takođe mogu biti bezazlene.

Sećao se, na primer, kako ga je deda kao dete vodio u zoološki vrt u Bronksu.

- Pretpostavljam da te nije vodio tamo da bi te seksualno zlostavljanjao - uzvratila je ona, rekavši da jednostavna ljubaznost nije isto što i ono o čemu je ona pričala.

Očekuje se još šokantnih detalja

Maksvelova je optužena da je pomagala Epstajnu da regrutuje maloletne devojke i da ih seksualno uznemirava, uglavnom tokom devedesetih. Ona je navodno birala ranjive tinejdžerke i "pripremala" ih za seks sa Epstajnom i drugim moćnim muškarcima, navodi se u tužbi.

 

Suđenje će verovatno pružiti uvid u zagonetni život Epstajna i osvetliti neke od njegovih veza sa ličnostima visokog profila poput Klintona, Trampa, Bila Gejtsa i princa Endrua.

Epstajn je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji ubrzo nakon hapšenja zbog optužbi za trgovinu ljudima 2019. godine. Medicinski sud kasnije je utvrdio da je uzrok smrti samoubistvo vešanjem.

Maksvelova, osoba bliska Epstinu, uhapšena je godinu dana kasnije i izjasnila se da nije kriva po šest tačaka optužnice, uključujući zaveru i seksualnu trgovinu.

Slučaj protiv Maksvelove potiče od četiri sada odrasle žene koje su rekle da je ona pomagala milijarderu u "jezivim zločinima".

Gufreine tvrdnje, koje uključuju optužbe da su je Epstajn i Maksvelova prodavali sa 17 i 18 godina drugim istaknutim muškarcima koji su to negirali, nisu deo slučaja.

Maksvel (59) negira optužbe iznete protiv nje, a njeni advokati kažu da je tužioci traže jer ne mogu da sude Epstajnu.

Očekuje se da će još tri žene svedočiti protiv Maksvelove na suđenju koje bi moglo da traje i do šest nedelja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike