Ursula fon der Lajen, zabrinuta zbog Kine i Rusije, poručila Bajdenu: Na EU i SAD je da postanu globalni lideri

19.02.2021

19:34

0

Autor: V. T.

Izvor: Tanjug

Predsednica Evropske komisije ocenila je da je u ovom trenutku važno da se uspostavi ovo partnerstvo radi održanja dominacije u svetu

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su se SAD promenom administracije u Vašingtonu ”vratile na globalnu scenu” i pozvala ih na ”prirodno partnerstvo” i ”globalno liderstvo” sa EU.

– Zajednički rad na novoj globalnoj agendi, sa više globalno orijentisanim SAD i sposobnijom EU, način je za suočavanje sa izazovima i Evropa je spremna na to – poručila je Fon der Lajen.

Govoreći o novim transatlantskim odnosima na Mihenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC), Fon der Lajen je naglasila da EU i SAD mogu da zajednički predvode globalnu borbu protiv klimastkih promena, ali i da rade na digitalizaciji i uspostavljanju pravila u digitalnoj ekonomiji koja će biti poštovana širom sveta, a zasnovana na poštovanju ljudskih prava i zaštiti privatnosti.

Predsednica EK ocenila je da je novo transatlantsko parnerstvo posebno važno u trentuku kada Kina ekonomski jača, a Rusija, kako tvrdi, ”sve više krši ljudska prava”, kako unutar svoje zemlje, tako i na međunarodnoj sceni.

Pročitajte još

– Na EU i SAD je da ojačaju sardanju kao dokazani partneri i saveznici. Ako mi vodimo put, to će biti signal za ostatak sveta – zaključila je Fon der Lajen.

Ona je naglasila i da je parnerstvo SAD i EU dobro, ne samo za transatlantske odnose, već i za budućnost dece sa obe strane Atlantika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti