Čudotvorna dunja: Lekovita moć ovog mirisnog voća rešava probleme sa probavom, sprečava infekcije i ojačava bronhije

16.11.2021

08:17

0

I doktor Vojislav Perišić ističe koliko je ova voćka blagotvorna za naš organizam

Čudotvorna dunja: Lekovita moć ovog mirisnog voća rešava probleme sa probavom, sprečava infekcije i ojačava bronhije
pexels-tijana-drndarski-5630152 - Copyright Pexels

Bilo da su pečene ili kuvane, dunje imaju moć da umire kašalj, ojačaju upaljene bronhije i smire napade astme. Osim toga, dunje prijaju i upaljenom grlu i krajnicima.

Lekovita moć dunja je i u činjenici da sprečava infekcije, što znači da ukoliko se bar jednom nedeljno nađe na trpezi može da vas odbrani od gripa i korone.

Zahvaljujući obilju pektina ovo voće povoljno deluje i na rad creva, krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunja se preporučuje i anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

Čaj od ploda

Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

Priprema: operite, očistite i presecite plod dunje na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Unsplash
 

Sirup za bronhitis

Narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko semenki dunje.

Priprema: izdrobite pet semenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Još su naše bake na ormarima stavljale dunje kako bi kuća mirisala, a doktor Perišić kaže da dunje pored lepog i prijatnog mirisa, tako isparavaju i eterična ulja koja šire bronhije.

- Kapitalne antioksidantne materije sadrži. Juče sam mirisao dunju, pomislio sam ovo je neko muvanje, nije to taj miris, kao ananas miriše! A kada zri na ormaru, to je prava stvar - rekao je on i dodao da nikako ne bi trenalo bacati semenke dunje i kajsije, jer one imaju amigdalin, jako dejstvo protiv bolesti.

Unsplash
 

Doktor takođe savetuje svima onima koji imaju probleme sa varenjem, kao i kašalj, čaj od dunje, koji će ih preporoditi.

- Za probleme sa varenjem skuvajte čaj od lista dunje, kao i za kašalj. Presečete, izvučete semenke, stavite ih u 200 ml vode, kuvate 45 minuta i odstoji, to se pije kao najzdraviji čaj celog života - priča dalje gastroenterolog Perišić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike