Da li znate da postoje namirnice i lekovi koje nikada ne smete da kombinujete? Može doći do posledica, uključujući i poremećaj srčanog ritma

25.12.2022

05:41

0

Autor: Z.A.S.

U zavisnosti od dijagnoze, odnosno lekova koje pijete, birajte i hranu koju jedete

Da li znate da postoje namirnice i lekovi koje nikada ne smete da kombinujete? Može doći do posledica, uključujući i poremećaj srčanog ritma
Žena pije lek - Copyright Profimedia

Verovali ili ne, ali određene kombinacije lekova i hrane mogu biti prilično opasne i zato, u budućnosti, obavezno obratite pažnju šta "mešate".

Zeleno povrće (brokoli, spanać, prokelj) bogato je vitaminom K, koji potiskuje antikoagulantno dejstvo razređivača krvi, pa se ova kombinacija uopšte ne preporučuje.

Neki antihipertenzivi povećavaju nivo kalijuma u ​​organizmu. Ako se kombinuju sa bananom, koja je takođe bogata kalijumom, ova kombinacija može da poremeti normalan srčani ritam ili da izazove lupanje srca.

Pixabay
 

Hrana bogata biljnim vlaknima (kao što su orasi) sprečava apsorpciju određenih lekova protiv oboljenja štitne žlezde. Ako konzumirate velike količine ove hrane, možda ćete morati da povećate dozu leka.

Sok od grejpfruta povećava nivo lekova za snižavanje holesterola u krvi, a posledica je povećana šansa za neželjene efekte poput bolova u nogama.

Pexels
 

Takođe bi trebalo da izbegavate da konzumirate ovu hranu ako uzimate lekove za visok krvni pritisak, abnormalni srčani ritam ili anksioznost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike