Ukoliko nakon obroka osetite ovih nekoliko simptoma, obavezno se odmah obratite lekaru

03.11.2022

05:45

0

Autor: Z.A.S.

Prevencija je najbolji prijatelj zdravlja

Ukoliko nakon obroka osetite ovih nekoliko simptoma, obavezno se odmah obratite lekaru
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za održavanje zdravlja najvažnija je prevencija, kao i osluškivanje sopstvenog organizma.

Takođe, ono što nikada ne treba da radite jeste da ignorišete pitanja o zdravlju na koja nemate odgovor.

U slučaju da vas bilo šta muči i voleli biste da nađete odgovor, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.

Sa druge strane, kada vam telo pošalje neke očigledne znakove da nešto nije u redu, nemojte odmah da paničite.

U slučaju da osetite neke od ovih nekoliko problema, nakon obroka, obavezno se obratite lekaru, ali znajte da ne znači ni da je u pitanju nešto strašno.

Dijareja

Dijareja nakon obroka može da bude i simptom trovanja hranom.

- Povraćanje ili dijareja nisu uvek tako loše stvari, a posebno kada telo pokušava da se tim putem reši uljeza pre nego se apsorbuju u telu, kao što su toksini, bakterije i ostale stvari koje u organizam unosite - navodi lekar.

Unsplash
 

Mučnina

Mučnina nakon obroka može da bude simptom sindroma iritabilnog kolona. Sindrom iritabilnog creva hronično je stanje u probavnom traktu koje karakterišu bolovi u stomaku i poremećaji u ritmu stolice, posebno izraženi u periodima stresa. Sindrom iritabilnog creva često prati intolerancija na određenu hranu, pa se i alergija smatra jednim od mogućih uzroka. Ako je bolest u aktivnoj fazi i u crevima je skladištena stolica, onda se osećaj mučnine može pogoršati jer, kako kaže dr Li - ono što ne ide dole, vratiće se gore.

Profimedia
 

Vrtoglavica

Ako osećate vrtoglavicu ili izmaglicu u glavi nakon obroka, to može da bude simptom postprandijalne hipotenzije, stanja koje se javlja kada dođe do snižavanja pritiska nakon obroka.

- Kod nekih osoba srce i krvni sudovi ne odgovaraju kako bi trebalo i upravo to uzrokuje snižavanje krvnog pritiska svuda, samo ne u probavnom sistemu. Iznenadan pad vrednosti krvnog pritiska se obično najavi vrtoglavicom ili izmaglicom u glavi. Ova vrsta hipertenzije može da uzorkuje gubitak svesti ili pad. Može da podstakne i bol u grudima poznatu kao angina, poremećaj vida ili da izazove mučninu. Čak je prijavljeno da može da dođe do malih udara, ishemijskih napada.

Profimedia
 

Bol u stomaku

Bol u stomaku nakon obroka može da bude povezan sa stresom. Kada smo pod stresom, hormoni i neurotransmiteri se otpuštaju u organizam, a prema rečima dr Nine Gupte, to može negativno da utiče na pokretljivost creva, ili načina na koje se grče stomak i creva kada pokušavaju da se reše probavljene hrane. Isto tako stres može da utiče na balans osetljivih bakterija u crevima, što će uzorkovati neprijatan osećaj. Osobe koje doživljavaju često stres bi trebalo da nauče kako da se s njime nose i da paze na ishranu, pa je važno izbaciti namirnice koje loše deluju na probavu, poput veštačkih zaslađivača koji će staviti dodatan stres na creva jer se teško vare. Na cigarete i kofein bi takođe trebalo zaboraviti.

Pixabay
 

Gastritis

Sve češća bolest današnjice je gastritis. Najkraće rečeno, gastritis je upala želudačne sluzokože. On može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih stanja poput razvoja kancera, upozoravaju lekari. Ako se ne leči može da smanji kvalitet života. Isto tako može da dođe do razvoja Baretovog jednjaka, a u pitanju je promena koja se događa u jednjaku nakon što je godinama izložen kiselini iz želuca. Stres kao faktor rizika za razvoj gastritisa je takođe sve prisutniji, ali isto tako moramo da napomenemo i preteranu konzumaciju alkohola, nezdravu hranu, brzu ishranu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike