Šta može da se desi ako počnete da se kupate svaki dan?

21.10.2022

04:53

0

Autor: D. R.

Vaša koža traži načine da zadrži vodu, posebno tokom hladnijih meseci – zato kupanje pomaže vašoj koži da upije vlagu

Šta može da se desi ako počnete da se kupate svaki dan?
pexels-vlada-karpovich-6634834 - Copyright Pexels

Naša tela se sastoje od 60 odsto vode i sasvim je prirodno da provođenje vremena u kadi vode ima zdravstvene prednosti.

Važno je da znate da ukoliko kupanje postane vaša redovna navika, ono može imati i mentalne i fizičke prednosti. I veoma je preporučljivo da provedete vreme tuširajući se u kadi bar pet puta nedeljno.

Međutim, ako imate bilo kakva kožna oboljenja ili alergije, prvo se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što promenite svoje navike.

Ovo je lista prednosti kupanja koje mogu poboljšati vaše opšte blagostanje:

1. Može vam pomoći da lakše dišete

Boravak u kadi ima pozitivan uticaj na vaša pluća i na količinu kiseonika koju unosite, a ako je voda topla i prijatna, još bolje. To je zbog pritiska koji topla voda vrši na vaša grudi — para čisti vaše disajne puteve i sinuse i, kao rezultat, olakšava disanje.

Profimedia
 

2. Svakodnevno kupanje može učiniti da izgledate mlađe

Možda mislite da vam je koža suva jer nema dovoljno ulja, ali to nije slučaj. Vaša koža traži načine da zadrži vodu, posebno tokom hladnijih meseci – zato kupanje pomaže vašoj koži da upije vlagu. Ne samo da kupanje pomaže kod suve kože, već ima i svojstva protiv starenja, kao što je poboljšanje elastičnosti kože, zaglađivanje i smanjenje šanse za pojavu bora na licu.

3. Može pomoći kod depresije

Iako postoji mnogo načina za lečenje depresije u savremenom svetu, šanse za dobijanje pomoći na standardne načine su manje i mogu imati neke neželjene efekte. Zato je mudro isprobati alternativni i prirodan način. Možda ćete čak početi da se osećate bolje nakon samo 5 toplih kupki!

Unsplash
 

4. Može vam pomoći da bolje spavate

Ako se okupate sat ili dva pre spavanja, to može pomoći da poboljšate san, posebno za ljude koji se bore sa nesanicom ili koji su stariji. Uzimanje tople kupke može vam pomoći da se opustite i osećate manje stresa, posebno ako su vaše besane noći pod uticajem anksioznosti. Kupke su takođe dobre za vaše ukočene mišiće. Studije pokazuju da slušanje muzike u kadi može usporiti disanje i smanjiti krvni pritisak.

5. Može da ublaži bolne mišiće

Možda mislite da je jedini način da ublažite bolove u mišićima kupanje u ledu, ali topla kupka takođe može da bude delotvorna. Izlaganje tela toploti dok su vam mišići bolni je odličan način da se opuste, a dodavanje gorke soli može poboljšati proces ublažavanja bola. 

Pexels
 

6. Može vas podstaći da budete svesniji sebe i svega oko sebe

Biti svesniji znači biti potpuno svestan i opušten, i očistiti svoje misli od svih problema koje imate. Kupatila vam mogu pomoći da prođete kroz ovaj proces postojanja u ovom trenutku, a takođe vam mogu pomoći u rešavanju problema.

Šta treba da uradite? Prigušite osvetljenje u svom kupatilu. Zatvorite oči i duboko udahnite. Ignorišite negativne misli. Ostanite u kadi minimum 20 minuta. Ovo možete raditi svako veče i brzo ćete videti napredak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike