Moćne i pristupačne: Kruške viljamovke su zakon za žene nakon 40. godine

23.09.2022

04:52

0

Autor: Z. A.

One su riznica vitamina i vlakana

Moćne i pristupačne: Kruške viljamovke su zakon za žene nakon 40. godine
profimedia-0725113827 - Copyright Profimedia

Ako niste znali - kruška dolazi iz porodice ruža.

Latinsko ime kruške je Pyrus communis i zajedno s jabukom i dunjom svrstava se u porodicu ruža. Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, a svaka vrsta je drugačijeg oblika, boje, veličine, ukusa.

Kruške prirodno regulišu nivo šećera u krvi, što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Takođe imaju preventivno delovanje na bolesti srca i krvnih sudova jer snižavaju nivo štetnog holesterola i deluju na apsorpciju žučnih kiselina. Sočne su i slatke, sa pomalo zrnastom teksturom, ali mekanom poput maslaca.

Posebno su poznate po tome što se od njih pravi vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih mogu praviti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi.

Pexels
 

Ako je izraženo slatkog ukusa, jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kcal, što je čini idealnom dijetalnom namirnicom. Prirodan je i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera, a istovremeno je i ekonomično pakovanje vitamina B grupe.

Vitamini B grupe pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata.
Dobre su za srce

Kruške su takođe dobar izvor bakra, kalijuma i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Sveža kruška mase 166 g osigurava oko šest grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40 odsto pektina, prehrambenog vlakna rastvorljivog u vodi. Naučne studije pokazuju da topljiva vlakna poreklom iz kruške deluju preventivno na bolesti srca i krvnih sudova, snizujući nivo holesterola i delujući na apsorpciju žučnih kiselina. Rastvorljiva vlakna utiču i na funkciju insulina i tako prirodno regulišu nivo šećera u krvi tokom dana, što istovremeno daje duži osećaj sitosti.

Pexels
 
Regulišu probavu

Lignin je vrsta nerastvorljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja deluje kao prirodni regulator holesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na holesterol, lignin učestvuje i u regulaciji probave. Prevenira konstipaciju (zatvor) jer olakšava prolazak crevnog sadržaja i peristaltiku creva i tako štiti od raka debelog creva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan deo jelovnika.

Osim toga, zanimljivo je da kruške viljamovke sadrže velike količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće pa se preporučuju kao obavezno voće u isrehrani žena iznad 40. godine.

Pexels
 
Kako ih kupovati i čuvati

Budući da kruške vrlo brzo zriju nakon što su ubrane, kada ih kupujete, birajte one nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plesni. Takođe, izbegavajte kruške sa smeđim mekanim krugovima. Proces zrenja kruške mogu nastaviti u frižideru, ili ukoliko ga želite ubrzati, u papirnatim kesicama na sobnoj temperaturi.

Izbegavajte da ostavljate krušaka u plastičnim kesama gde će biti u dodiru jer im je na taj način ograničen kiseonik i pojačana produkcija etilena, gasa koji kruške prirodno proizvode, a koji ubrzava proces zrenja, odnosno truljenja. S obzirom na to da lako poprimaju mirise, kruške treba držati podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike