"Volkswagen" dobio ponudu za "Lamborgini" vrednu 7,5 milijardi evra

26.05.2021

15:05 >> 10:05

0

Ponuda koja se ne odbija?

"Volkswagen" dobio ponudu za "Lamborgini" vrednu 7,5 milijardi evra
Copyright Profimedia

Kompanija “Volkswagen” (VW) dobila je ponudu vrednu 7,5 milijardi evra za preuzimanje “Lamborghinija” od jednog anglo-švajcarskog konzorcijuma, uprkos trvdnjama nemačkog proizvođača vozila da ovaj brend “nije na prodaju”.

Švajcarska “Kvantum Grupa” iznela je neobavezujuću ponudu u pismu o namerama upućenom “Volkswagen” grupi ranije ovog meseca, u kojem je predložila uslove za preuzimanje.

Ta novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcijum sa investicionom firmom Sentrikus Aset Menadžment iz Londona za pomenutu potencijalnu akviziciju.

Predsednik “VW” grupe Herbert Dis i predsednik “Audija” Markus Disman su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu “Lamborghinija”, navodi list, dodajući da je redakcija došla u posed kopije ponude zajedno sa drugim poverljivim dokumentima.

“VW” je u novembru prošle godine počeo da priprema strateške opcije za “Lamborghini” i “Ducatti”, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja.

Profimedia

Međutim, nemački automobilski gigant je zvanično odbacio predlog za prodaju u decembru 2020. nakon sastanka nadzornog odbora “VW” grupe, kada je odlučeno da poslovanje “Lamborghinija” ostane pod kontrolom “Audija”, zajedno sa “Bentlyjem”.

“Audi” je postao vlasnik “Lamborghini” automobila 1998. godine otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udeo u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatek od Hutomoa Mandle Putre, najmlađeg sina tadašnjeg predsednika države Suharta, podseća britanski nedeljnik Autocar.

“Lamborghini” je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. Uprkos ovom padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Sent Agati, u Italiji, zbog pandemije, dobit kompanije je dostigla rekordni prihod od 1,61 milijardi evra.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike