Recept dana: Makaronsi su najpopularniji kolači današnjice, proverite zašto

30.03.2021

06:08 >> 14:23

0

Autor: Z. A..

Upustite se u avanturu

Recept dana: Makaronsi su najpopularniji kolači današnjice, proverite zašto
Copyright Pexels

Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su odlična varijanta za poklon ili posluženje na slavljima. Nema osobe koja može da odoli ovom savršenom zalogajčiću. Najbolja stvar je što možete da pustite mašti na volju i da se igrate bojama i ukusima i svaki put napravite neku novu kombinaciju!

Ipak, mana ovog slatkiša jeste što ima jako pipav proces pravljenja i ako ne poštujete recept, osuđeni ste na propast. Da se to ne bi desilo, mi vam donosimo najprecizniji i najdetaljniji recept za makaronse.

Saznajte kako da ih spremite i oduševite drage osobe!

Pre nego što se upustite u avantruru pripreme macaronsa, imamo tri saveta.

1. Uveče ostavite belanca na sobnoj temperaturi, tako će se ugrejati i biće lakše umutiti ih u sneg.

2. Dobra ideja je i da veče pre spremanja napravite i krem ili više njih, pa ih dobro ohladite u frižideru tako da ih sutradan samo upotrebite.

3. Belanca je jako bitno izmeriti na gram kako veličina jaja ne bi utcala na meru mokrih i suvih sastojaka.

Pexels

Sastojci

  • 90 g belanaca sobne temperature (otprilike 3 jajeta)
  • 30 g kristal šećera
  • 110 g badema
  • 200 g šećera u prahu

Za krem (osnovni recept):

  • 2 žumanceta
  • 40 g kristal šećera
  • 50 ml mleka
  • 100 g maslaca sobne temperature

Priprema

1. Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih u njoj samo minut. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvećoj brzini). Umutite belanca u čvrst sneg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini mućenja, a drugi put pred kraj. Ako želite makarone u boji, najbolje je boju dodati u belanca dok ih mutite.

2. U belanca ručno dodajte mešavinu badema i šećera u prahu. Mešajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, proverite je li smesa prave konzistencije. Smesa mora relativno brzo da pada sa špatule i mora se sama poravnati (ne sme da ostane čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih belanaca). Ako nije dovoljno izmešana, ponovite još koji put, pa opet proverite. Ovaj korak je jako važan jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako mešate previše, biće preretka.

3. Plehove obložite papirom za pečenje. Smesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između makaronsa. Ostavite ih da malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suvom vremenu do i više od sat vremena ako je u vazduhu puno vlage. Ugrejte rernu na 140 °C i pecite ih od 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten.

4. Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s makaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

5. Za krem umutite žumanca i šećer dok ne posvetle. Kuvajte mleko dok ne provri. Dodajte polako mleko u žumanca i mutite dva minuta. Ubacite maslac i mutite još dva minuta. Ako želite krem s ukusom lešnika/badema, povećajte količinu mleka na 100 ml i dok ga kuvate, u njega dodajte 100 g fino mlevenih lešnika/badema. Ako želite krem s ukusom ruže, dodajte dve kašičice ružine vodice pred kraj mućenja. Mogućnosti varijacija na temu ukusa krema su beskonačne!

6. Kada su se potpuno ohladili po dva makaronsa spajajte pripremljenim kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati da ne bi krem curio. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati pre služenja. Makaronsi su bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Pre služenja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Bon appetit!

Pexels

možete da pripremite i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike