Od Kleopatre do Bele Hadid: Kako su se menjali standardi lepote kroz vreme

05.07.2021

18:50 >> 06:50

0

Nekada su spojene obrve bile simbol inteligencije i čistote. Dok su renesansne žene iz visokog društva čupale svoje trepavice, moderno vreme je doba raznih

Od Kleopatre do Bele Hadid: Kako su se menjali standardi lepote kroz vreme
Copyright Pexels, Pixabay

Poimanje lepote od doba antičke Grčke do današnjih dana prošlo je različite faze i neprestano se menjalo. Ovome svedoče i dela slikara i vajara od antičke, preko renesansne umetnosti sve do savremenog doba i fotografija žena koje viđamo u časopisima, kao i onih u muzičkim spotovima, reklamama.

Stari Grci posvećivali su jednaku pažnju kako unutrašnjoj, tako i spoljašnjoj lepoti i smatrali su da unutrašnja lepota utiče na fizičku privlačnost osobe. Grčke lepotice odlikovao je svetao ten, duga talasasta kosa, bile su punije građe i širih ramena.Takođe, spojene obrve kod žena su smatrane znakom inteligencije i čistote, te ukoliko ih žene rođenjem nisu dobile, one su ih docrtavale kajalnim puderom.

Pexels

Skoknuli smo i do Bliskog istoka, a ideal lepote egipatskih žena ogledao se u vitkom telu, visokom struku, uskim ramenima, dugoj tamnoj kosi i simetričnom licu. Akcenat je bio na očnim kapcima koji su bili posebno istaknuti i iscrtani crnim ugljenom, a najbolji primer za takvo šminkanje je bila njihova kraljica Kleopatra.

Pixabay

Od crnke do plavuše kratak je put, te dolazimo do idealne renesansne žene. Dame ovog razdoblja bile su svetle puti i kose, krupnije građe, bujnih grudi, širokih kukova i sa zaobljenim stomakom.

Ovakavu ženu danas bismo posmatrali kao gojaznu, ali u tom periodu ona je predstavljena kao simbol smirenosti, blagosti i erotičnosti, a veći stomačić je asocirao na plodnost. „Must have“ ovog perioda je bilo visoko čelo (veliko i zaobljeno čelo), ali i nedostatak trepavica. Žene su brijanjem kose podizale liniju čela, a najbolji među frizerima su damama iz visokog društva čupali trepavice.

I dok su renesansne dame sklanjale kosu i brijale je, viktorijanske žene su isticale dugu kosu, što tanji stuk, veće grudi i još veću zadnjicu. Žiponi i obruči su bili glavni saveznici ženama kako bi postigle efekat veće zadnjice, dok su popularne korsete koristile kako bi maksimalno suzile struk.

Opsesija uzanim strukom je išla dotle da su se pojedine žene podvrgavale radikalnim dijetama, ali i lomljenju rebara. Kako je za vreme vladavine kraljice Viktorije šminkanje bilo zabranjeno, dame su pred bal ili drugi njima bitan događaj, grizle svoje usne i štipkale obraze kako bi u društvu izgledale lepše.

Pixabay

Menjanje ženske lepote ovde nije stalo, te su dvadesete godine prošlog veka obeležile devojke dečačke građe. Cilj je bio pokazati uske kukove i male grudi, što su postizale tako što su svoje telo obmotavale elastičnim zavojima. Duga kosa, koja je vekovima bila odraz ženstvenosti, zamenjena je bob frizurom, a jarke boje šminke su postale obavezan modni detalj.

Narednih trideset godina privlačna žena je ona koja ima figuru „peščanog sata“ – bujne grudi, uzak struk i široke kukove, kao i gustu kovrdžavu kosu. Simboli ženstvenosti i seksepila ovog razdoblja su bile Merilin Monro, Greta Garbo, Elizabet Tejlor, Sofija Loren.

Kako je ovaj period obeležio i Drugi svetski rat, najlon čarape su postale deficitaran proizvod, te su se na tržištu pojavile desetine proizvoda u vidu boja koji je trebalo da omoguće damama “toniranje” nogu, te da ni najoštrije muško oko ne primeti da li one na sebi imaju najlon čarape ili ne.

Pexels

Šesnaestogodišnja manekenka Tvigi, 60-ih godina 20. veka u modu vraća dečačku figuru, ali i izrazito mršavo telo i duge mršave noge. Sa njom počinje period ozbiljnog izgladnjivanja zarad lepote.

Poslednjih trideset godina prošlog veka obeležile su vitke žene, mišićavog i zategnutog tela poput manekenki Sindi Kraford, Klaudije Šifer, Linde Evanđeliste. One su lepotice atletske građe sa prirodnim oblinama koje su propagirale sport kao način na koji se dolazilo do tako izvajane i vitke figure.

Početkom 21. veka nastavlja se trend bavljenja sportom, zdrave ishrane, a akcenat je na mršavom i zategnutom telu, a koje krase velike grudi i zadnjica. Na licu se često rade estetske korekcije, a ugradnja implantata u zadnjicu i poprsje je česta praksa. Svedoci smo i ozbiljnih krajnosti kao što je potpuna izobličenost lica, kako žena, tako i muškaraca, poznatih i nepoznatih. Neke osobe opsesivno žele da liče na čuvenu Barbiku ili neku od svojih omiljenih poznatih ličnosti, pa su posete estetskim hirurzima njihova svakodnevnica.

Nerealno velike grudi, usne i izražene jagodice, preuski strukovi, rezultat su velikog broja estetskih intervencija na koje su spremni, ali i uloženih miliona dolara za ovakve zahvate.

Jedno je sigurno, žene su oduvek pridavale značaj svom izgledu, u manjoj ili većoj meri, a kako smo mogli da vidimo ni u jednom periodu nije bilo neuobičajeno da su pribegavale i nekim drastičnim metodama zarad zadovoljenja shvatanja lepote određenog perioda, odnosno podneblja.

Bela Hadid, Profimedia

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike