Šta treba da znate o srčanom crvu kod mačaka? Simptomi, prevencija i lečenje infekcije

02.07.2022

10:49

0

Autor: D. R.

Postoji samo jedan način da mačke dobiju srčanog crva

Šta treba da znate o srčanom crvu kod mačaka? Simptomi, prevencija i lečenje infekcije
mačka - Copyright Unsplash

Srčani crv kod mačaka nije šala. Videli ste sve pamflete i postere u ordinaciji vašeg veterinara, ali šta se zapravo dešava ako vaša mačka oboli od srčane gliste?

Na jednom mestu smo sabrali sve što treba da znate o srčanom crvu kod mačaka, uključujući šta je to, kako ga dobijaju, kako izgledaju simptomi, kako ga lečiti i kako sprečiti infekciju srčanim crvima na prvom mestu.

Šta je srčani crv kod mačaka?

Srčani crvi kod mačaka je bolest u kojoj crvi inficiraju srce vašeg ljubimca. Crvi žive u plućnoj arteriji vaše mačke, to je sud koji dovodi krv u njena pluća. Mačke sa srčanim crvom često imaju manje crva nego psi, ali čak i samo jedan crv može izazvati veliku štetu i biti opasan po život.

Ova bolest može biti prilično teška za dijagnostifikovanje kod mačaka jer će testiranje otkriti samo ženske crve. Dakle, ako je vaša mačka zaražena samo muškim srčanim crvima, rezultati testa će biti negativni iako su paraziti u njegovom sistemu.

Kako se mačke zaraze ovom bolešću?

Postoji samo jedan način da mačke dobiju srčanog crva - komarci. Očigledno je tona komaraca napolju, tako da su mačke na otvorenom definitivno u opasnosti. A pošto komarci mogu lako da uđu u vašu kuću kroz otvoren prozor ili vrata, čak i mačke koje žive samo u zatvorenom prostoru i dalje mogu dobiti infekciju srčanim crvom. Zato je izuzetno važno da mačku s vremena na vreme testirate, bez obzira na njen način života.

Prevencija

Srećom, postoji mnogo opcija da se prevenira srčani crv kod mačaka. Najčešće su to lekovi na recept, tako da ćete morati da razgovarate sa svojim veterinarom pre nego što ih nabavite. 

Profimedia
 

Simptomi srčanog crva kod mačaka

Simptome srčanog crva kod mačaka je teško uočiti, uglavnom zato što je većina mačaka sa srčanim crvom asimptomatska. Povrh toga, mačkama sa simptomima se često pogrešno dijagnostikuje bolest jer su ti znaci slični onima koje biste videli kod mačaka sa astmom.

Lečenje srčanog crva kod mačke

Ako rezultati testa vaše mačke pokažu prisustvo bolesti, nažalost ne možete mnogo učiniti za lečenje. U većini slučajeva, morate pustiti infekciju da ide svojim tokom, iako postoje lekovi koje vaš veterinar može da primeni da bi smanjio rizik od komplikacija. U ozbiljnim slučajevima, možda ćete morati da razmislite o operaciji.

Srčani crv kod mačaka može zvučati prilično zastrašujuće, ali sada kada znate sa čim se suočavate - i kako to možete sprečiti - veće su šanse da sačuvate srce svog ljubimca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike