Istina ili mit: Važi li čuveno pravilo "5 sekundi" kad hrana padne na pod?

03.01.2021

08:27 >> 08:30

0

Odgovor na pitanje daje tim doktora

Istina ili mit: Važi li čuveno pravilo "5 sekundi" kad hrana padne na pod?
Copyright Unsplash

Mnogo puta u životu dogodilo nam se da je hrana završila na podu. A provereno, kriška hleba završava na namazanoj strani. Mnogi ljudi, misle, da ako je brzo pokupe sa poda da je ona bezbedna za upotrebu. A šta kažu stručnjaci za ovo pravilo “5 sekundi?”

Početkom prošle godine na Instagramu je osvanuo novi korisnički profil naziva @pitajdoktora. Profil fukcioniše po principu pitanja i odgovora, a iza njega stoje četiri doktora – specijalista porodične medicine, specijalista neurologije, interne medicine, te oftalmologije i optometrije. Njih četvoro, inače dobrih prijatelja, odlučilo je da anonimno pomaže ljudima. Pitanja su, zaista, raznolika – od onih ozbiljnih vezanih za alergije, neobične izrasline na telu, gubitak kilograma do raznih drugih problema. Čak i nekih koja su nas nasmejala.
“Kako mogu imati struk kao Barbika?” pitala je anonimna osoba. Tim lekara rekao je da postoji niz estetskih operacija kojima se to može postići, ali oni to ne preporučuju. Drugu osobu zanimao je tačan odgovor na pitanje koje se često postavlja u svetu zdrave ishrane – kokice iz mikrotalasne, da ili ne? Lekari su objasnili da problem zapravo nije u samim kokicama kako mnogi misle, već u kesi u kojoj dolaze.
-Kesica velikoga broja proizvođača sadrže perfluorooktansku kiselinu koja se u nekim studijama povezuje s razvojem bolesti i karcinoma kod ljudi. Ako niste sigurni da ona ne sadrži tu komponentu, ne konzumirajte takve kokice.
Jedno od pitanja koje su objavili, takođe, je vezano za nešto o čemu se godinama raspravlja da li je istina ili mit – vredi li pravilo “pet sekundi” što predstavlja vreme za koje će hrana ostati čista kad padne na prljav pod ili je to izmišljotina?

Unsplash

Kratko i jasno odgovorili su da je reč o izmišljotini.
Entoni Hilton, matematičar koji je sproveo istraživanje na tu temu, otkrio je za Daily Mail, iako je mogućnost zaraze mala, ako pojedete hranu koja je pala na pod, da je sigurnije takve stvari ne jesti. Razloga je više. Prvo, mokre i lepljive namirnice poput kuvane testenine i lepljivih bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, a njih, logično, nikada nije dobro unositi u organizam.
Drugi razlog koji je naveo jeste vrsta poda. Većina misli kako su tepisi ti koji sadrže grinje i bakterije, pa im se gadi pojesti hranu koja je pala na njih, ali zapravo greše.

Laminat i pločice mnogo su gora površina na koju hrana može pasti i imaju više bakterija. Mnogi stručnjaci napominju i da pod nije jedino mesto kog se treba bojati kada dođe u dodir s hranom. Kuhinjske površine i trpezarijski sto puni su bakterija pa ih treba redovno čistiti, a najveći neprijatelj su naše ruke – obavezno ih perite pre svakog obroka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Večernji.hr

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike