Drveni pribor, escajg, silikonske špatule: Da li znate koliko traje kuhinjski pribor?

26.12.2020

11:55 >> 10:18

0

Autor: Z. A.

Vodite računa, sve je izrađeno od materijala koji se u nekom trenutku promeni i bude štetan

Drveni pribor, escajg, silikonske špatule: Da li znate koliko traje kuhinjski pribor?
Copyright Pexels

Možda vam se čini da kuhinjski pribor može da se koristi dokle god služi svrsi i ima svoj oblik, ali to baš nije tako… Materijali od kojeg su napravljene varjače, daske, noževi, špatule i posuđe, kao i sve na ovom svetu ima svoj rok trajanja, nakon kod nisu baš preporučljivi iz zdravstvenih razloga.

Budući da uskoro stiže nova godina, možda nije loše da se u vreme praznika pozabavite i tim delom svog domaćinstva, da staro posuđe ostane u staroj godini, kojoj svi, kao nijednoj godini dosad, jedva čekamo kraj.

možda će vas i ovo zanimati

Evo kada je vreme da idete u nabavku novog kuhinjskog pribora.

1. Drveni kuhinjski pribor – do pet godina ili…

Kada na svojim varjačama, hvataljkama za salatu ili daskama primetite pukotine, promenu boje ili osetite da je površina na delovima nepovratno omekšala – vreme je za promene! Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije.

Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu.

Pixabay

2. Gumene ili silikonske špatule – do dve godine ili…

Kada promene boju, dobiju pukotine i počnu da se „kidaju“ – vreme je za promene! Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete ukloniti – vreme je za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do tri godine ili…

Kada primetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu – vreme je za promene! Ako želite da produžite vek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte nečim papirnim pre nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.

Ako ste u mogućnosti, držite ga okačenog na zid ili neku drugu površinu.

4. Plastične daske za sečenje – do tri godine ili…

Kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane – vreme je za promene! Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

Pexels

5. Mali kuhinjski noževi – do pet godina ili…

Kada zarđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete naoštriti – vreme je za promene! Ovi višenamjenski nožići su često u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako „istroše“. Oštrite ih jednom nedeljno kako biste im produžili vek trajanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stvarukusa.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike