U nekoliko situacija bolje je ne staviti zavese na prozore

14.11.2020

18:25 >> 17:38

0

Autor: Z. A.

Ako ste u mogućnosti, pustite svetlo u život

U nekoliko situacija bolje je ne staviti zavese na prozore
Copyright Pexels/ Patryk-Kamenczak

Stavljanje zavesa, roletni i drugih dekorativnih i zaštitnih elemenata na prozore dizajneri enterijera smatraju nakitom doma, završnim dodirom bez kog nijedna dobra soba nije dovršena. Ali u nekoliko situacija bolje je ne staviti zavese na prozore.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Neverovatna kuća od blata pravljena baš kao za Hobite

Ako se dvoumite da li trebaju vašim prozorima zavese, donosimo savete koji će vam pomoći da se lakše odlučite.

Zavese je bolje ne staviti…

1. … kada je pogled suviše dobar da bi se skrivao

Ako se iz vaše dnevne sobe, kuhinje ili bilo koje druge prostorije pruža predivan pogled u kojem uživate, bolje je ne staviti zavese. To važi i u situacijama kada spoljna svetlost koja ulazi podiže čitavu prostoriju i daje joj posebnu atmosferu. Stavljanje zavesa u tome bi slučaju bila prava šteta.

2. … ako imate lepe okvire prozora

Nije stvar samo u tome što je van prozora, nego i što je oko njih. Idealna situacija za ostavljanje golih prozora jeste kada su komšije daleko, pogled je predivan i oblik prozora ili okviri su zanimljivog stila. Pogotovo s tamnim okvirima, prozori mogu izgledati i poput umetničkih dela u sobi. A ako imate ručno rađene i unikatne prozore, njih nikako ne treba ulepšavati i skrivati zavesama.

3. … kada je malo prirodnog svetla

Prozori imaju svoju funkciju, a to je pre svega da propuštaju svetlost i vazduh. Ako u prostoriju dopire vrlo malo prirodnog svetla, preskakanje zavesa možda je najbolje rešenje. Naročito ako zavjese ne služe svrsi kao što je filtriranje svetlosti i pružanje privatnosti, prozore je najbolje ostaviti golim.

Pexels

4. … u modernim prostorima

U modernim potkrovljima i kućama s visokim prozorima izostavljanje zavesa stvoriće čist i moderan ambijent otvorenog prostora. Ako vam je ipak potrebno više privatnosti, preporuka je da stavite panel-roletne ili solarne roletne koje pružaju UV zaštitu, ali ne gubite pogled koji se pruža iz kuće.

5. … na prozore neobičnog oblika

I brodske prozore, prozore s lukom i prozore drugih neobičnih i nesvakidašnjih oblika bilo bi šteta pokrivati zavesama. Na taj način oblik prozora maksimalno će doći do izražaja i dati svoj doprinos celokupnom izgledu prostorije. Osim toga, draperija može izgledati čudno na prozorima neobičnog oblika.

ČITAJTE I: Sedam jednostavnih načina da u kuću unesete francuski šik

6. .. ako u sobi imate puno šara i boja

Goli prozori mogu poslužiti kao odmor za oči u sobi koja je puna boja i šara. Ako ih je puno boja i šara, izostavljanjem zavesa prostor će i dalje imati svežinu i neće izgledati prenatrpano.

Pexels

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike