Presolili ste hranu? Pet saveta kako da brzo popravite situaciju i ne bacate ručak

23.11.2021

13:50

0

I najiskusniji greše

Presolili ste hranu? Pet saveta kako da brzo popravite situaciju i ne bacate ručak
jason-briscoe-KTrov7eujms-unsplash - Copyright Unsplash

Ne kaže se bez veze da treba imati ruku za dodavanje soli u hranu, jer nije lako posoliti je tako da svima bude ukusna.

Čak i najbolji kuvar može da pogreši, odnosno da presoli obrok i pretvori ga u nešto nejestivo. 

Dobra vest je da ima spasa - donosimo pet saveta koji mogu pomoći u takvoj situaciji: 

1. Dodajte krompir u hranu

Bakinim savetima uvek se najviše veruje i zapravo je najveća verovatnoća da su i najefikasniji. Ona bi vam odmah rekla da oljuštite i nasečete krompir na kocke i stavite ga u presoljenu hranu, a nakon što se skuva, izvadite ga. Odlično deluje kod preslanih supa ili variva, odnosno svih jela sa dosta tečnosti.

2. Klin se klinom izbija, ili so - šećerom

Ako nemate krompir pri ruci, poslužiće šećer. Na kašičicu stavite grudvicu šećera i pustite da se otapa u supi ili saftu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja ili da vam kašika šećera ne upadne u umak, jer to neće popraviti ukus nego će ga pokvariti.

3. Kora hleba

Koricu odstajalog hleba natopite u umak na nekoliko minuta da upije višak soli. 

Printscreen / Youtube / Domaci recepti
 

4. Isperite vodom

Ovo rešenje je najefikasnije za meso i povrće kuvano na pari. Namirnice stavite u šerpu i tuširajte ih vodom dok ne isperete so. Potom iscedite vodu.

Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti bljutavog ukusa.

5. Malo pavlake ili voće

Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodate malo pavlake ili voća kako biste dobili ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili njen višak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike