Recept dana: Kolač bolji od ičega – sočni desert s prelivom od karamele i šlagom
Proverite zašto je ova poslastica najpopularnija na svetu
Recept za čokoladni kolač s prelivom od karamele i šlagom jedan je od najpopularnijih na društvenim mrežama. S obzirom na to da nije prezahtevan i može se prilagoditi vlastitim željama i ukusu, njegova popularost ne čudi. Na mnogim kulinarskim blogovima naći ćete ga pod nazivom „kolač bolji od ičega“.
Svoju verziju recepta napravila je i američka blogerka i zaljubljenica u kuvanje Loren Alen, koja vodi stranicu „Tastes Better from Scratch“. U receptu se može koristiti kupovni ili domaći preliv od karamele, a ako želite da napravite domaći preliv, Lauren predlaže recept u nastavku.
Sastojci:
Za čokoladni biskvit
- 250 g šećera
- 220 g višenamenskog brašna
- 100 g kakaoa
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 250 ml mleka
- 125 ml biljnog ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 250 ml kipuće vode
- 400 ml kupovnog preliva od karamele (dole imate recept za domaći preliv)
Za fil
- 4 dl zaslađenog kondenzovanog mleka
- 375 ml pavlake za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 3-4 čokoladna prutića, narezana
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 170 stepeni. Kalup veličine 20 x 30 cm podmažite i pospite brašnom.
2. U velikoj činiji pomešajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
3. Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilu; mešajte mikserom na srednjoj jačini dva minuta.
4. Ulijte kipuću vodu miješajući sve vrme (smesa će biti retka). Ulijte smesu u kalup.
5. Pecite 30-35 minuta. Ispecite čokoladni biskvit, pustite da se hladi oko pet minuta, a zatim viljuškom ili krajem varjače izbušite rupe u njemu.
6. Preko celog kolača odmah izlijte preliv od karamele. Zatim izlijte zaslađeno kondenzovano mleko. Pustite da se kolač potpuno ohladi.
7. Dok se kolač hladi, pavlaku za šlag stavite u posudu i mutite je dok ne dobijete mekani šlag.
8. Dodajte šećer u prahu i umutite šlag dok ne postane čvrst te ga raspodelite po kolaču.
9. Pospite rendanom čokoladom. Stavite u frižider i pustite da odstoji najmanje jedan sat do jedan dan pre serviranja. Što duže kolač odstoji, to će biti finiji.
Bon appetit!
Bonus: Domaći preliv od karamele (za oko 450 ml preliva)
Sastojci:
- 175 g maslaca
- 190 g smeđeg šećera
- 2 kašike vode
- ¼ kašičice soli
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 125 ml kondenzovanog mleka (po želji možete staviti i malo više mleka)
Priprema
1. Maslac, smeđi šećer, vodu i so stavite u šerpicu i zagrejte na srednje jakoj vatri. Neprekidno mešajte dok se maslac ne otopi.
2. Kad se maslac otopi, pustite mešavinu da provri i neka kipi oko pet minuta uz neprekidno mešanje.
3. Sklonite s vatre i umešajte vanilu i 125 ml mleka. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte ostatak mleka ako želite ređi preliv.
Savet: Ako želite da sačuvate preliv za kasniju upotrebu, ulijte ga u teglu i držite u frižideru najduže sedam dana. Pre serviranja preliv zagrejte u mikrotalasnoj nekoliko sekundi.
I još jednom: Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari