Recept dana: Kolač bolji od ičega – sočni desert s prelivom od karamele i šlagom

05.10.2021

06:08

0

Proverite zašto je ova poslastica najpopularnija na svetu

Recept dana: Kolač bolji od ičega – sočni desert s prelivom od karamele i šlagom
Copyright Printscreen: YouTube/Tastes Better From Scratch

Recept za čokoladni kolač s prelivom od karamele i šlagom jedan je od najpopularnijih na društvenim mrežama. S obzirom na to da nije prezahtevan i može se prilagoditi vlastitim željama i ukusu, njegova popularost ne čudi. Na mnogim kulinarskim blogovima naći ćete ga pod nazivom „kolač bolji od ičega“.

Svoju verziju recepta napravila je i američka blogerka i zaljubljenica u kuvanje Loren Alen, koja vodi stranicu „Tastes Better from Scratch“. U receptu se može koristiti kupovni ili domaći preliv od karamele, a ako želite da napravite domaći preliv, Lauren predlaže recept u nastavku.

Sastojci:

Za čokoladni biskvit

  • 250 g šećera
  • 220 g višenamenskog brašna
  • 100 g kakaoa
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 250 ml mleka
  • 125 ml biljnog ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 250 ml kipuće vode
  • 400 ml kupovnog preliva od karamele (dole imate recept za domaći preliv)

Za fil

  • 4 dl zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 375 ml pavlake za šlag
  • 30 g šećera u prahu
  • 3-4 čokoladna prutića, narezana

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 170 stepeni. Kalup veličine 20 x 30 cm podmažite i pospite brašnom.

2. U velikoj činiji pomešajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

3. Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilu; mešajte mikserom na srednjoj jačini dva minuta.

4. Ulijte kipuću vodu miješajući sve vrme (smesa će biti retka). Ulijte smesu u kalup.

5. Pecite 30-35 minuta. Ispecite čokoladni biskvit, pustite da se hladi oko pet minuta, a zatim viljuškom ili krajem varjače izbušite rupe u njemu.

6. Preko celog kolača odmah izlijte preliv od karamele. Zatim izlijte zaslađeno kondenzovano mleko. Pustite da se kolač potpuno ohladi.

7. Dok se kolač hladi, pavlaku za šlag stavite u posudu i mutite je dok ne dobijete mekani šlag.

8. Dodajte šećer u prahu i umutite šlag dok ne postane čvrst te ga raspodelite po kolaču.

9. Pospite rendanom čokoladom. Stavite u frižider i pustite da odstoji najmanje jedan sat do jedan dan pre serviranja. Što duže kolač odstoji, to će biti finiji.

Bon appetit!

 

 

Bonus: Domaći preliv od karamele (za oko 450 ml preliva)

Sastojci:

  • 175 g maslaca
  • 190 g smeđeg šećera
  • 2 kašike vode
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 125 ml kondenzovanog mleka (po želji možete staviti i malo više mleka)

Priprema

1. Maslac, smeđi šećer, vodu i so stavite u šerpicu i zagrejte na srednje jakoj vatri. Neprekidno mešajte dok se maslac ne otopi.

2. Kad se maslac otopi, pustite mešavinu da provri i neka kipi oko pet minuta uz neprekidno mešanje.

3. Sklonite s vatre i umešajte vanilu i 125 ml mleka. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte ostatak mleka ako želite ređi preliv.

Savet: Ako želite da sačuvate preliv za kasniju upotrebu, ulijte ga u teglu i držite u frižideru najduže sedam dana. Pre serviranja preliv zagrejte u mikrotalasnoj nekoliko sekundi.

I još jednom: Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike