Recept dana: Kupusnik, tradicionalna posna pita za Badnje veče

05.01.2021

07:08 >> 23:29

0

Autor: Z. A.

Kiseli kupus u jednoj od svojih važnih uloga

Recept dana: Kupusnik, tradicionalna posna pita za Badnje veče
Copyright Profimedia

Veče uoči obeležavanja rođenja Bogomladenca Isusa Hrista u svakom pravoslavnom domu je svečano, a trpeza puna raznih posnih đakonija, zimskih specijaliteta i kandiranog voća. Jedan od specijaliteta srpskih domaćica od davnina je i pita od kiselog kupusa ili kupusnik. Ona je nezaobilazan specijalitet badnje trpeze u mnogim krajevima Srbije, a posebno u domovima na jugu zemlje. Ako je neko i preskoči tokom posta, to se ne može desiti za Badnje veče. Čak je u nekim kućama kupusnik ujedno i česnica, u koju se prilikom mešenja stavlja novčić – a izvuče ga u svom parčetu član porodice koji će u nastupajućoj godini biti najsrećniji.

Postoji mnogo varijacija recepata i kada je reč o ovoj posnoj piti, ali suština je u kiselom kupusu, naravno ukoliko volite da ga jedete, koji je veoma zdrav, ali i u domaćim korama, ako ste u kuhinji vični. Mi vam dajemo recept s gotovim debljim korama, a vi uvek možete da ih razvučete sami. Onda je to pun pogodak.

Na ovom mestu dali smo vam pregršt ideja za razna posna jela, a verujemo da će vam i pita od kiselog kupusa biti favorit.

možete da pripremite

Sastojci:

  • 1 srednja glavica kiselog kupusa
  • 1 struk praziluka
  • soli po ukusu
  • bibera po ukusu
  • 150‒200 ml mešavine ulja i kisele vode, zavisno od količine kupusa
  • 4‒5 kašika vode
  • 500 g debljih kora za pitu
  • ukoliko želite možete da dodate šoljicu kuvanog pirinča ili šaku seckanih oraha

Priprema

1. Uključite rernu na 200 stepeni.

2. Glavicu kiselog kupusa operite, kako ne bi bio prekiseo, pa ga veoma sitno isecite i iscedite dlanovima što više možete.

3. Sitno iseckani praziluk propržite na malo ulja, pa dodajte oceđeni kupus, promešajte te dinstajte na tihoj vatri sve dok se količina ne svede na pola, odnosno dok ne počne da tamni. Po potrebi dosolite i pobiberite po ukusu. Promešajte i izmaknite sa ringle.

4. Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, tako da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poređajte u papirom obloženi pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Ukoliko pravite slaganu pitu, ređajte u pouljenoj tepsiji prvu i drugu koru,pokvasite ih kašikom-dve ulja pomešanog s vodom, a na treću stavite dve-tri kašike fila (u koji se može dodati i nešto od navedenih sastojaka).

5. Ponavljajte postupak sve dok imate materijala, s tim što se poslednje dve kore takođe prelivaju samo vodom i uljem.

6. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni odozgo, oko pola sata, zavisno od rerne, a ukoliko počne da žuti, prekrijte je pek-papirom ili aluminijumskom folijom.

7. Pečenu pitu izvadite iz rerne, pofajtate je s vrlo malo vode i pokrijte čistom krpom da malo odstoji. Isecite i servirajte.

Bon appetit!

možete da pripremite i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike