Kuvala je za Čolu, Tomislava Nikolića, a "preko stomaka" se okumila i sa Ilijom Petkovićem: Sandra Đuretić priča o svom neverovatnom kulinarskom putovanju

03.12.2020

19:20 >> 09:13

0

Njen kanal posvećen je njenoj baki uz koju je savladala prve kulinarske korake

Kuvala je za Čolu, Tomislava Nikolića, a "preko stomaka" se okumila i sa Ilijom Petkovićem: Sandra Đuretić priča o svom neverovatnom kulinarskom putovanju
Copyright D. Milošević
Njena kuhinja i dalje miriše na bakine specijalitete, a posebno na krofne sa prah šećerom. Iz njene vanglice do sada su jeli mnogi važni ljudi sa ovih prostora, od ambasadora, preko predsednika države, do pevača i selektora reprezentacije.
Sandra Đuretić, poznata kuvarica, blogerka i jutjuberka, čiji je kanal “Bakina vanglica” za relativno kratko vreme dostigao milionske preglede, otkrila nam je neke tajne koje čuva njena kuhinja. Tako smo saznali da je Čola jednostavan čovek koji nikada nije bio zahtevan gost, kako se zaljubila u kardamon i šafran i kako je “preko stomaka” stigla do kumstva sa Ilijom Petkovićem
Vaš kanal se zove “Bakina vanglica.” Da li je neka od baka uticala na budući poziv i zahvaljujući kome ste zavoleli kuvanje? Od koga ste naučili prve kulinarske cake?
Moj kanal je posvećen mojoj dragoj baki Sretenki koja, nažalost, više nije sa nama. Zato se i zove “Bakina vanglica,” a to je ona vanglica, plava ili crvena na tufne, koje se svi rado sećamo. Mislim da je nekad svaka kuća imala takvu jednu vanglicu. Još pamtim baku kako energičnim pokretima i sa osmehom na licu, u njoj mesi krofne. Tadašnje žene su svu ljubav prema svojim ukućanima iskazivale kroz hranu. Sva deca su bila rumena, nasmejana i srećna. Još mi miris, tih krofni posutim prah šećerom, lebdi negde u vazduhu i prati me gde god da sam i šta god da radim. Odrasla sam u srcu Slavonije, u malom selu nadomak Vukovara, uz baku koja me je naučila prvim kulinarskim veštinama, a imalo se šta i naučiti. Primenjujem to i danas.

D. Milošević

Po klikovima na vašem kanalu, šta se našim ljudima najviše dopada i kakva jela pretražuju?
Najbolje prolaze starinski recepti. U to sam se uverila nebrojeno puta. Ne mogu da kažem da ljudi ne vole novitete, nešto zanimljivo i drugačije, ali ipak živimo na Balkanu i naši ljudi su tradicionalisti. Najbolje su se pokazali recepti naših baka sa jednostavnom recepturom i pripremom. Mlade domaćice, takođe, vole te recepte jer ih podsećam na ukuse iz kuhinja i njihovih baka i majki, a opet starija populacija sa nostalgijom gleda na sve što radim i srećni su što stare recepte čuvam od zaborava.
Već nekoliko sezona deo ste ekipe u TV emisiji “Praktična žena.” Šta vam je donelo pojavljivanje na televiziji?
U “Praktičnoj ženi” radim već treću sezonu kao deo prepoznatljive ekipe uz dragu Natašu Pavlović. Sasvim slučajno je došlo do same saradnje. Gostovala sam kao nepoznata blogerka, a su krajem jedne sezone ostali bez kuvara, a bio im je potreban za sledeću sezonu. I eto, pitali su mene i ja sam zdušno prihvatila tu ulogu. Samo pojavljivanje na TV-u mi je donelo mnogo uspeha. Pored pratioca na instagramu, čiji se broj znatno povećao od samog pojavljivanja do sada, postala sam prepoznatljivo lice u kulinarskom svetu, što mi zaista daje vetar u leđa da radim još više i bolje.

D. Milošević

Zdravko Čolić je obožavao hranu koju ste kuvali, kao i pite i proje koje ste mesili. Da li je Čola izbirljiv i da li ima neka omiljena jela? Da li je istina da je uvek ulazio u kuhinju da pozdravi ljude koji tamo rade?
Ono što mi je najupečatljivije kod Čole je to što je uvek pre same porudžbine prvo častio kuhinju. Kuvari uvek nekako ostanu po strani, a oni su u stvari kičma svakog restorana. On je poštovao rad i trud kuvara. Dolazio je često i sa porodicom, uvek vedar, nasmejan i raspoložen. Nikad nije bio nezadovoljan, niti zahtevan. Poručivao je domaća jela koja su bila na meniju tog dana, nikada nešto specijalno.
Kad sam ga upoznala i slikala se s njim, mislila sam da sam najsrećnija osoba na svetu. On mi je bio najveći idol iz mladosti i nisam ni sanjala da ću ga i upoznati jednog dana. Ali, eto, kad nešto jako želiš nekako ti život namesti da se to zaista i dogodi.

Printscreen

Radili ste u ambasadi Kuvajta. Koja su se jela tamo nalazila na trpezi?
Moram da kažem, da kada sam počela da radim u kuvajtskoj rezidenciji nije bilo u planu da radim kao kuvar. Ambasador je čekao kuvara iz Indije, a trebalo je da ja radim kao servirka. Međutim, zbog nekih administrativnih problema kuvar je kasnio. Ambasador me zamolio da mu nešto skuvam dok kuvar ne dođe, a moram da kažem da o arapskoj kuhinji nisam znala baš ništa. Ipak, ono što sam skuvala ambasadoru se mnogo dopalo i već u toku narednih nedelja imali smo goste. U međuvremenu, dok kuvar nije došao, ambasador lično, pošto je bio veliki gurman i voleo da kuva, uveo me lagano u svet arapske kuhinje i učio me o korišćenju njihovih začina. Tražila sam i sama recepte na internetu i često ga iznenadila kada bih ih spremila. Nakon 3 meseca kuvar je došao, ali je postao moj pomoćnik, a ja sam počela da spremam arapska jela i pravim arapske slatkiše. Tamo sam se zaljubila u kardamon, šafran, karanfilić, koji su postali neki od glavnih sastojaka mojih jela.
Kako je počela vaša saradnja sa tadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem?
Tomislava Nikolića i njegovu suprugu Dragicu upoznala sam dok sam radila u kuvajtskoj rezidenciji. Bili su gosti i to je bila zaista velika privilegija i čast da kuvaš za jednog predsednika. Pošto je veliki protokol kada dolaze tako važni zvaničnici, sve je bilo na visokom nivou i moram da kažem da do poslednjeg sata pred njegov dolazak niko od nas nije ni znao ko je tako važan gost. Mogli smo samo da pretpostavimo. Meni za večeru sastavili smo ambasador lično i ja. Bilo je tu srpskih i arapskih jela, predjela, salata, sitnih kolača i torti. Ono što je bilo veoma interesantno je to što je večera bila poslužena u pravom arapskom šatoru koji se nalazio u dvorištu rezidencije i gospodin Nikolić je bio zaista iznenađen  prijemom u tako autentičnom ambijentu.

D. Milošević

Posao vas je “okumio” i sa jednim fudbalerom?
Ilija Petković, naš poznati fudbaler, trener i selektor fudbalske reprezentacije Srbije, uvek će biti u mom srcu. Nažalost, njegov život uzela je korona, još ne mogu ni da zamislim da ga nema. Bio mi je oslonac u životu i neko koga sam mnogo volela i pre svega poštovala, jer slava koju je on doživeo nikada ga nije promenila. Ostao je uvek čovek iz naroda, spreman svakom da pomogne i izađe u susret. Njegova supruga Biljana mi je bila velika podrška u oskudnim trenucima života i eto posao često preraste u neraskidivo prijateljstvo. Godinama sam im pripremala krsnu slavu, a onda smo se i okumili, krstili su moju ćerku Snežanu.
Karantin i vanredno stanje naveli su brojne dame da se okrenu kuvanju. Da li su vas tada češće kontaktirali za savete i sa kojim pitanjima?
Karantin, koliko god bio težak momenat u našim životima, doneo je i mnogo dobra ljudima. Mnogi ljudi su se okrenuli porodici i konačno našli vremena da se malo odmore. Moram priznati da je tako delovao i na mene. Pošto nisam mogla da snimam u svom studiju, snimala sam kod kuće. Nije bilo isto. Umesto kamerom ćerka me snimala telefonom, pa sam materijal slala mom dragom prijatelju Daliboru Miloševiću koji je materijal montirao i sređivao za postavljanje na YouTube. Kanal “Bakina vanglica” je i nastao u saradnji Dalibora i mene. On montira, ubacuje muziku i ništa ne bi izgledalo tako da on nije umešao svoje prste. Za vreme karantina kanal se mnogo gledao, mnogo ljudi je komentarisalo, tražilo savete, ljudi koji nisu kuvali počeli su, što me je baš radovalo.

D. Milošević

Koji slavni kuvar vam je omiljeni?
Moj omiljeni kuvar je Stevo Karapandža. Bio i ostao. Ako ste iz doba SFRJ onda vrlo dobro znate ko je on ustvari bio. Prvi koji je na takav način prezentovao kuvanje, tako da bude dostupno svima. Njegova jednostavnost pri kuvanju, korišćenje namirnica sa našeg područja, uklapajući ih u jela visokog ranga, naveli su me da zavolim kuvanje i poželim da jednog dana i ja tako radim. I eto. Još jedna želja mi se ostvarila. Ljudi, samo jako želite, napravite cilj, mnogo i predano radite i uspeh je neizostavan.
Koji specijalitet uvek spremate kada se najave gosti?
Veliki sam gurman. Volim dobro parče mesa iako vrlo često pripremam i vegetarijanska i zdrava jela. Ali ono što bi servirala svojim gostima uvek bi bilo neko rolovano meso i obavezno neka egzotična salata sa slatko slanim ukusima. To mi je posebna draž, stavljanje mesa u marinadu koristeći sveže začinsko bilje, pa ga rolati, često sama praveći mrežicu od kanapa. Pa onda dok se meso peče, polako ga zalivam njegovim sokovima. Dok otvarate rernu miris se širi kućom, a ukućani cupkaju pored rerne pitajući “kad će, jel gotovo”.
Kako kuvari uspevaju da ostanu fit?
To nije nikakva tajna. Ljudi ne mogu da zamisle da sam kući sa posla često dolazila gladna. Od silnih mirisa, probanja po kašičicu, ne možeš da jedeš. Tek kad dođeš kući shvatiš da si gladan. Moj su porok slatkiši i testo. Pa, Slavonka sam. To najviše volim da jedem, al’ se vrlo suzdržavam. Jedem sve. I slatko, i testo, i masno… Al’ sam samu sebe istrenirala da uvek uzmem po malo od svega. Nikad nisam željna neke hrane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike